Snedig

Fengende, men ordrik underholdningsroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den 400 sider lange romanen «Pandora i Kongo» fortelles av en aldrende mann som tenker tilbake på sine tidlige tyveår, da han jobbet som «litterær neger» og forfattet bøker etter handlingssammendrag skrevet av andre. Gjennom den uvanlige jobben møtte han en dag en mystisk advokat som inviterte ham til å skrive en litt annen variant av bøkene han vanligvis forfattet: Thomas Thompson fikk jobben med å skrive fortellingen om en av advokatens klienter, en fattig mann ved navn Marcus Garvey (samme navn som panafrikanismens berømte forkjemper, som ønsket at alle verdens afrikanere skulle vende tilbake til Afrika), som er tiltalt for å ha drept to britiske overklassemenn på en gullekspedisjon dypt inne i Kongos mørke hjerte.

Drivende beretning

«Pandora i Kongo» er derfor ei bok om den uvanlige tilblivelsen av ei annen bok, som skal vise seg å være basert på ei tredje bok. Thompsons historie rammer inn historien om Marcus Garvey, som igjen inneholder den skrekkfilmliknende beretningen om et mystisk folk under Kongos overflate, tectonene, og kjærlighetshistorien mellom Marcus og den underjordiske kvinnen Amgam. «Pandora i Kongo» er derfor både en krimliknende spenningsroman, en overnaturlig kjærlighetshistorie og en roman om å skrive litteratur og forelske seg i sine egne figurer. Den er full av upålitelige fortellere og problematiserer forholdet mellom fakta og fiksjon, sannhet og fantasi, liv og skrift. Samtidig er den en drivende beretning om kolonitidas eksotiske ekspedisjoner og europeernes utnyttelse av Afrika, og en spennende historie om klasse, makt og rett. Marcus Garvey viser seg å være en ganske annen enn den han gir seg ut for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer