Snever språkdebatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På fredag ble endelig stortingsmeldingen om språk, «Mål og mening», lagt fram. I ventetida har flere spådd det norske språket en dyster framtid. Kulturminister Trond Giske har blant annet hevdet at norsk er i fare og frykter at engelsk skal ta over på viktige fagområder i samfunnet. Språkvitere, blant annet fra Universitetet i Oslo (Morgenbladet 18. april 2008) har tatt til motmæle og hevder at frykten for norsk sitt endelikt er sterkt overdrevet.

I debatten som har vært synlig i media i denne ventetida framstår disse to svært motstridende synspunktene om det norske språket sin framtid lite nyansert og for snever. I Norge har vi lang tradisjon for å plassere språk i den kulturpolitiske debatten, og vi har derfor med rette Språkrådet som skal arbeide for at norsk skal være i bruk i alle deler av samfunnslivet. Normering, rettskrivning, nynorsk versus bokmål er alle tema som engasjerer språkvitere og andre, kanskje naturlig nok siden dette er noe som ligger dypt i den norske folkesjela. Problemet er at det da blir lite fokus på det som kanskje ikke er like kulturelt befestet, nemlig fagspråket som vi alle møter i arbeidslivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer