Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Snevert syn på friheten

Ingress

Meninger

LO-leder Gerd Kristiansen har tatt mål av seg til å ta friheten tilbake fra høyresiden. I en kronikk i Klassekampen sier hun at «frihet handler ikke kun om retten til å kjøpe lapskaus på ukurante tidspunkt, men om å gi flertallet muligheter som tidligere bare var tilgjengelig for de få». Hun setter venstresidens sosiale frihetsforståelse opp mot høyresidens vektlegging av frihet som fravær av forbud og reguleringer. Med bred pensel maler Kristiansen et bilde der et regulert arbeidsliv og en aktiv velferdsstat er kjernen i frihetsforståelsen. Samtidig tar hun avstand fra høyresidens ideer om en begrenset stat og individets frihet. Det reiser to spørsmål. Har LO-lederen en god forståelse av hva frihet er? Har hun funnet en vei som vil redusere høyresidens makt over definisjonen av frihet? Svaret på begge spørsmål er nei.

Gerd Kristiansen har viktige poenger som uten tvil er sentrale i frihetsdebatten. Uten høy sysselsetting, et godt arbeidsmiljø, frie forhandlinger og en lønn som gir rom for menneskelig utfoldelse, er de tradisjonelle frihetene mindre verdt. LOs leder har også rett i at høyresidens kobling av frihet og fleksibilitet i arbeidslivet primært har økonomiske mål. Arbeidstakere i varehandelen eller helsevesenet kan ikke «flekse» litt fra hytta eller på reise. For slike grupper betyr fleksibilitet ofte mer ubekvem arbeidstid. På disse punktene er det naturlig å lytte til hva Gerd Kristiansen sier. Over hele Europa pågår det angrep på faglige rettigheter i frihetens navn.

Likevel bærer det galt av sted når LO-lederen reduserer frihetsbegrepet til et forsvar for velferdsstaten og kollektive løsninger. Her er hun i utakt både med historien og sin samtid. Historisk bygger den politiske friheten på liberale ideer som la stor vekt på balansen mellom statens makt og individets rettigheter. I dag gjelder det ikke bare staten, men også private og kommersielle makthavere. Uten autonome mennesker er frihet ikke mulig. I vår tid er det f.eks. tydelig når det gjelder statlig og privat overvåking av elektronisk kommunikasjon.

Gerd Kristiansen står i en lang venstretradisjon som er skeptisk til såkalte borgerlige friheter. Tida er overmoden for at venstresiden ser at sosial trygghet og personlig frihet er uatskillelige størrelser. Hvis ikke kommer høyresiden til å vinne slaget om friheten.