Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SnifferGull verdt

Direkte fra Cannes: 10 minutters stilistisk bravurnummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KORTFILM: Endelig er det mulig for den vanlige norske kinogjenger å se Bobby Peers kortfilm «Sniffer» som hentet hjem en historisk Gullpalme til Norge i Cannes i år. Den 10 minutter lange filmen vises som forfilm til den australske spillefilmen «Look Both Ways».

«Sniffer» er utvilsomt verdt kinobilletten alene. Den er så stilistisk helstøpt at det er en fryd. Uten dialog, men med meningstunge bilder, forteller den en svært poengtert liten novelle. Billeduttrykket er spesielt, nesten malerisk i sin kalde, industrielle dysterhet. Det gir assosiasjoner til et nerdrumsk univers med en kafka-liknende klangbunn. Kameravinklene, ofte rett ovenfra og ned, understreker atmosfæren av autoritær uhygge.

Her er menneskene vektløse, men festet til jorda av tunge slalåmstøvler av bly. De stavrer uttrykksløst i like Fleksneshatter mellom ensformige fasader eller i takt på tredemøller. En due som har forvillet seg inn i et luktlaboratorium vekker en plutselig idé om flukt og frihet. Begrepet «heavy boots», sist brukt om depresjoner av forfatteren Jonathan Safran Foer i romanen «Ekstremt høyt & utrolig nært», får en ny og konkret betydning i Bobby Peers stilsikre film.

Foto: ARTHAUS
Foto: ARTHAUS Vis mer