KOMMENTARER

Snik-katoliseringen

Evangelisk-luthersk hegemoni er på vikende front i Norge. Det er ikke islam og de gudløse som vokser mest i vårt sekulære samfunn, men det romersk-katolske.

Stiklestad: Katolsk prosesjon bærer en relikvie av Hellig Olav, med protestantiske prester på slep. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
Stiklestad: Katolsk prosesjon bærer en relikvie av Hellig Olav, med protestantiske prester på slep. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det Olsok, Olav den helliges dag. Olavskulten er i ferd med å få større rom og nytt innhold. Pilegrimene vandrer til Nidaros og andre lysfontener. Helgenturisme er et offentlig satsingsområde i skjæringsfeltet mellom helsebringende friluftsliv, åndelig turisme og næringsliv. På Stiklestad møtes den gamle og så den nye tid, fylket til forsoning. Det er et spel om religion og historiefortelling, ispedd en dose trøndersk markering av hvor nasjonens sjel ligger begravet. Olav er grei å ty til når alle banker RBK.

Olav Digre er en problematisk historisk og mytisk figur. En typisk krigerkonge og brutal tyrann i tidens ånd. Med kristen retorikk som hjelpevåpen når sverdet ikke beit kvasst nok. Etter sin død bygd opp som helgen i kirkens maktkamp med en framvoksende stat som av og til talte Roma midt imot. Reformasjonen i 1537 var også kongemaktens seier over kirken. Helgenkongens levninger ble gjemt og kulten stemplet som avgudsdyrking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer