Valg 2019: Sentralisering

Snik-sentralisering

SANDNESSJØEN: Hundrevis av bunadsaktivister, verftsarbeidere, skoleungdom og andre helgelendinger møtte statsministeren utenfor Sandnessjøen sykehus i mai. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Kirsten Karlsen, Dagbladet Vis mer
Meninger
Anja Cecilie Solvik
Anja Cecilie Solvik Vis mer

1. Når beredskap som føde- og akutteneste forsvinner, blir folk utrygge. De vet ikke om de får forsvarlig hjelp i tide dersom de blir akutt syke eller skal føde.

2. Ved sentralisering av fødetilbud må kvinner reise lengre for å føde. Dette vil i ytterste konsekvens føre til at liv kan gå tapt. Ved transportfødsel har barnet tre gang så stor risiko for å dø innen det første døgnet. Ved økt reisevei øker risikoen for komplikasjoner og behovet for følgestjeneste. Vi mangler i dag 80 prosent dekning. Vi har etterspurt forskning som skulle tilsi at det faktisk er tryggere å føde på de store klinikkene. Å samle fagmiljøet er ikke ensbetydende med at man øker de faglige helsetjenestene til folket.

DEMONSTRANTER: Mange hundre aktivister var møtt fram for å be statsministeren stanse nedleggelse av Sandnessjøen sykehus. Foto: Hans Arne Vedlog
DEMONSTRANTER: Mange hundre aktivister var møtt fram for å be statsministeren stanse nedleggelse av Sandnessjøen sykehus. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

3. Det koster mer for samfunnet når foreldre må sykemelde seg fra jobb ved syke barn som er innlagt. Når man er langt fra hjemmet sitt, er det vanskelig å følge opp arbeidet sitt.

4. Folk trives bedre ved mindre avdelinger, Færre mennesker gir større trygghetsfølelse. Undersøkelser viser at også trivselen blant ansatte synker jo større et arbeidsmiljø blir.

6. Sniksentralisering forekommer. Enheter fra lokalsykehus plukkes fra hverandre bit for bit. Helt til argumenter som forsvarlig drift fører til nedleggelser likevel. Dessuten må distriktene være med på å betale for nybygget i lang tid ved redusert helsetilbud.

7. Lokalsykehusene er en stor bedrift. Det er en katastrofe for et samfunn å miste en så stor arbeidsplass. De store klinikkene blir utsatt for stort press. Og ofte blir kvinner bedt om å vente hjemme så lenge som mulig. Dette er medvirkende til at det også er mange transportfødsler i de store byene også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.