Snikende skurk, skjult gris

Hylende morsom parodi der kung fu-tradisjonen er opphøyd til avansert klovneri.

FILM: Denne elleville, tullete actionparodien «Kung Fu Hustle» er en god krysning mellom «Snikende tiger, skjult drage», «Kill Bill» og «Looney Tones» - i høyt oppdrevet tempo.

Dette er globalisert B-kultur på sitt ypperste.

Det er den kjente Hongkong-stjernen Stephen Chow som her har modernisert kinesisk kampsport til avansert klovneri. Filmen er naturligvis en hyllest til tradisjonelle kung fu-filmer og stjerner som Bruce Lee og Jackie Chan, men den har også referanser til Hollywood og spaghettiwesterns. Quentin Tarantino har en åndelig bror i Stephen Chow.

Men kung fu-parodien er kanskje også den mest avanserte kung fu-filmen som er laget.

Stephen Chow, som både har regien og hovedrollen som antihelten Sing, har hentet inn selveste kung ku-mesteren Yuen Wo Ping til koreografien. Dette er mannen som skapte ny standard for actionkoreografi gjennom filmer som «The Matrix», «Kill Bill» og «Snikende tiger ...».

På hjemmemarkedet er Stephen Chow først og fremst kjent som komiker, og han svikter ikke på dette planet heller. «Kung Fu Hustle» er så full av gags og slapsticks at du får samme krampefølelse i magemusklene som når du kjører berg-og-dal-bane. Med flittig bruk av dataskapte effekter tar slåsskampene helt av; kung fu-mestrene flyr til himmels som Buddhaer og styrter ned igjen som målsøkende raketter.

Her er de fleste retninger innen tradisjonelle kung fu-teknikker ikke bare representert, men trukket ut i det svimlende utenkelige.

Historien er en ordinær gangsterintrige. Åstedet er Shanghai i ei tid med sosial uro, altså like før den kommunistiske revolusjonen på slutten av 1940-tallet. Mektige forbryterbander terroriserer byen, og en av de mest prestisjetunge er Øksegjengen. Iført skinnende flosshatter danser de gatelangs som Fred Astaire i «Top Hat», men de bruker økser i stedet for spaserstokk.

Småskurken Sing utgir seg for å være medlem av Øksegjengen når han slår til mot slumkvarteret Grisebingesmuget. Det han ikke vet er at flere av beboerne der er pensjonerte kung fu-mestere. De yter så kraftig motstand at den ekte Øksegjengen ser sin prestisje truet og går til angrep. I Grisebingesmuget regjerer huseierens frue med hard hånd over leieboerne. Hun subber surt omkring i tøfler, store hårruller og en sneip i kjeften, men den dama (spilt med stort komisk talent av Yuen Qiu, tidligere James Bond-dame i 1974) kan slåss.

Stephen Chow introduserte sin variant av kung fu-komisjangeren med «Shaolin Soccer» i 2001.

Det er ingen grunn til å tro at «Kung Fu Hustle» blir den siste. Heldigvis.