Snikfotografert på byen - mener hun slipper billig unna

På tross av romanserykter og paparazzitilstander i Sverige mener «Dag»-aktuelle Tuva Novotny at hun behandles bedre enn de fleste.

(Dagbladet): - Jeg synes jeg har vært heldig og stort sett blitt forskånet for sladderpressen. Jeg har jo vært 17 år i bransjen. Javisst har det vært skrevet ting om meg i det siste - men det er lite i forhold til hva mange andre har måttet tåle, sier Tuva Novotny.

Den svenske skuespilleren er tilbake med en ny sesong av den norske TV-serien «Dag», med premiere i morgen.

Det skjer samtidig som svenske aviser er fulle av artikler som kopler henne til den James Bond-aktuelle skuespillerkollegaen Ola Rapace - komplett med bilder fra en middag de to har spist på restaurant i Stockholm.

Men Novotny kommenterer aldri sitt privatliv offentlig og forteller ikke om hun er kjæreste med Rapace eller om forholdet til nordmannen hun har to barn med, er slutt.

Hun synes likevel ikke det er noen grunn til å klage på behandlingen hun får i svensk presse.

Uten pekefinger - Det er mulig at det hjelper at jeg nekter å bidra. Jeg kommenterer ikke, jeg går ikke på premierer og gjør ikke forsideintervjuer. Jeg lever ikke i rampelyset i det hele tatt - og jeg føler ikke at jeg forsaker noe, slår hun fast.

Og når hun snakker om det nå er det fordi hun mener det voldsomme omfanget av tabloidjournalistikk og realityserier er noe av årsaken til «Dag»s suksess i både Norge og Sverige.

Serien, som er skrevet av Kristopher Schau og regissør Øystein Karlsen og har Atle Antonsen i hovedrollen, er både godt sett på tv og hyllet av kritikerne for sin intelligente humor, vell av kulturreferanser og nådeløse blikk på samlivsproblemer.

- Folk har et behov for noe som gir dem noe annet enn en tankepause. I «Dag» oppfordrer vi til refleksjon, men uten å sette opp moralske pekefingre. Alt fra flyvertinner til familie og bekjente kommer til meg og forteller om den lettelsen de føler når de ser galskapen i «Dag» - det løfter på lokket og gjør det lettere for folk å snakke om absurditetene i sitt eget liv, sier hun.

Får et samliv Selv kunne hun aldri deltatt i et program som «Paradise Hotel» - ikke engang om det skjedde som en del av et samfunnseksperiment - og stiller seg kritisk til argumentet om at både realityserier og ukeblader lages fordi det er etterspørsel etter det.

- Jeg vet ikke helt hva som er årsakssammenhengen mellom tilbud og etterspørsel for slike ting. Folk som leser Se og Hør, uffer seg jo ofte over at de gjør det. Samtidig er det klart at det fyller et behov som ligger i oss fra naturens side: Å måle seg selv mot andre og - dessverre - føle en glede i å se andre gjøre det dårlig, sier tobarnsmoren.

LØFTER PÅ LOKKET: Tuva Novotny mener noe av det beste med «Dag» er at den gjør det lettere for folk å snakke om vanskelige ting i sitt eget liv, etter at serien har framstilt samlivsproblemer og absurditeter med en blanding av komedie og alvor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LØFTER PÅ LOKKET: Tuva Novotny mener noe av det beste med «Dag» er at den gjør det lettere for folk å snakke om vanskelige ting i sitt eget liv, etter at serien har framstilt samlivsproblemer og absurditeter med en blanding av komedie og alvor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I «Dag 3» skjer det utenkelige: Samlivsterapeuten serien er oppkalt etter, og som mener alle bør leve alene, havner selv i et samliv. Med Novotnys rollefigur Eva.

- Ja, hvordan klarte han det? Jeg spør meg det samme spørsmålet selv, hver gang det skjer med meg: Hvordan klarte jeg det? Det er som å vinne en gevinst hver gang man får det til, ler hun.

Skap din egen lykke Og insisterer på at forholdet mellom Eva og Dag er «glimrende».

- Kanskje ikke glimrende i konvensjonell forstand, men glimrende fordi de reflekterer, løfter på steiner og bygger et ordentlig fundament for samlivet sitt, istedet for bare å hygge seg og unngå de å snakke om de vanskelige tingene. Er ikke det en glimrende relasjon? sier hun.

- Jeg har en tro, ikke på Gud, men på eksistensialismen, og den mener jeg er selve essensen av «Dag». Jeg opplever at seriens underliggende holdning er at du kan skape din egen lykke. Den går kanskje ikke alltid hånd i hånd med samfunnets kristne verdier og normer, men lykkelig blir du uansett.

- Og det på de merkeligste måter, sier hun.

KOPLES TIL RAPACE: Svenske medier følger Novotnys forhold til skuespillerkollegaen Ola Rapace tett. Han kan for tida ses i den siste James Bond-filmen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
KOPLES TIL RAPACE: Svenske medier følger Novotnys forhold til skuespillerkollegaen Ola Rapace tett. Han kan for tida ses i den siste James Bond-filmen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Vis mer