PÅ POST FOR USA: Braldey Cooper gjør en sterk innsats i rollen som soldaten Chris Kyle i "American Sniper". Filmen er ute på DVD med en utdypende bakomfilm.
PÅ POST FOR USA: Braldey Cooper gjør en sterk innsats i rollen som soldaten Chris Kyle i "American Sniper". Filmen er ute på DVD med en utdypende bakomfilm.Vis mer

Snikskyttere har operert helt siden middelalderen

Wandrups utvalgte: «American Sniper» en typisk Clint Eastwood-film.

BLU-RAY/DVD/BOK: Snikskytteren som skikkelse har en egen mystikk rundt seg, både som attentatmann i det ondes tjeneste og som reddende engel under krigsoperasjoner.

I filmer som «Suddenly» eller «Sjakalen» er presisjonsskytteren en terrorist, mens han i andre sammenhenger tjener nasjonen som soldat eller hemmelig agent. Filmen «Enemy at the Gate» skildrer striden mellom snikskyttere under slaget ved Stalingrad.

Snikskuddets historie fra armbrøstens oppfinnelse i middelalderen fram til dagens kriger blir gått opp av Finn Jørgen Solberg i en artikkel i boka «Snikskyttere - ett skudd, en død» i seriemagasinet Valhall. Her får du også utdrag av Albrecht Wackers bok «Snikskytter på Østfronten» og historien om Ljudmila Pavlitsjenko, som var snikskytter i Den Røde Armé og ble kreditert med 309 drepte fiendesoldater under andre verdenskrig.

I bladet blir det også bekreftet at en anonym nordmann holder 12. plass på lista over treff på langskudd med 1380 meter i Afghanistan. Briten Craig Harrison holder førsteplassen med en avstand på 2475 meter. Mer om norske snikskyttere kan du lese i Tom Bakkelis bok «Ett skudd. Én død» (det var han som brukte tittelen først).

Den sterke filmen «American Sniper» er lagd av Clint Eastwood. Den autentiske amerikanske soldaten Chris Kyle (1974-2013) var så treffsikker at han i løpet av fire omganger i Irak ble kalt «Legend». Bradley Cooper gjør en strålende innsats i hovedrollen. Chris Kyles historie føyer seg inn i Eastwoods sans for tragisk heroisme.

Regissøren holder et like sterkt grep om kamera som hovedpersonen rundt geværet. Blu-ray-utgaven av filmen inneholder bakomstoff som utdyper både de moralske konfliktene og den nærheten til offeret som er innebygd i skarpskytterens virksomhet.