Sniktitt i kunstnerens verksted

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Per Olav Kaldestad og Karin Beate Vold (red.) «Drivkrafta bak teksten. Bidrag til ein norsk barnebokpoetikk» (Samlaget) Rause og reflekterte essays om å skrive og illustrere for barn og unge. Anmeldt av Maya Troberg Djuve mtrober@online.no

Jeg skriver fordi jeg ikke kan snakke. Påstanden er Gro Dahles. Hun er en av 30 bidragsytere som åpenhjertig deler sine tanker om å skrive og illustrere for barn og unge i «Drivkrafta bak teksten».

Essaysene – som er samlet for å markere at Norsk barnebokinstitutt er 30 år – er gode lærestykker om litteratur. De er også unike portretter av våre fremste samtidskunstnere innen barnebokfeltet.

BIDRAGENE ER plukket fra de siste ti års «Årboka Litteratur for barn og unge». I stil og tone er de høyst forskjellige. Noen er personlige, nesten private, betraktninger om egen litterær praksis. Andre er mer teoretiske forsøk på å skissere en barnebokpoetikk.

Det tematiske nedslagsfeltet er stort, men fire problemstillinger går igjen: Bidragsyterne prøver å svare på hvorfor de skriver, hvor tekst eller tegning starter, hvordan de forholder seg til egen barndom, og til leseren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer