Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse film «Brillebjørn på bondegården»

Snill kos for de aller minste

Barne-TV i ikke helt vellykket langfilmformat.

BRILLEBJØRN: Tv-serie er blitt langfilm for de aller minste. Vis mer

«Brillebjørn på bondegården»

3 1 6

Barnefilm

Regi:

Maiken Marstrander

Skuespillere:

Thomas Hildebrand, Lucy Garrett Prestø

Premieredato:

23. mars 2018

Orginaltittel:

«Brillebjørn på bondegården»

«Snilt, pedagogisk og litt for kjedelig.»
Se alle anmeldelser

FILM: De fleste smårollinger med tilgang på NRK Super vil kjenne igjen Brillebjørn, den lille grå bjørnen som klapper i hendene og skaper «fantasimagi». Han finnes i bokform også. I TV-formatet dukker han opp i kortkorte episoder, akkurat passe lenge til å holde på tre-fireåringer i ro. At bamsen nå dukker opp i filmformat – 1 time og 5 minutter – beregnet på samme målgruppe er kanskje et uttrykk for hybris fra filmskapernes side.

Filmen «Brillebjørn på bondegården» inneholder en del av de samme elementene som TV-serien, blant annet en sanglek, der barna oppfordres til å «gå på ski», snurre rundt osv. Sangleken forekommer fem-seks ganger i løpet av filmen. Tenk deg en mørk kinosal full av smårollinger som uavlatelig hopper ut av og opp i kinosetene. Hm.

Pedagogisk

For øvrig er Brillebjørn-universet strengt pedagogisk. Den rolige bjørnestemmen (Thomas Hildebrand) veileder sin eier Lucy (Lucy Garrett Prestø) gjennom alle skumle utfordringer på bondegården. Her er det både sauer, høner, kuer og andre skapninger Lucy må våge å nærme seg.

Plukke egg og telle hvert egg som legges pent i kurv, er så sin sak, men å spise omelett? Det er nærmest uoverstigelig, helt til Brillebjørn klapper i labbene og utløser sin «fantasimagi». Dermed omskapes både barn og bjørn til laboranter med vernebriller og hvite frakker som undersøker og godkjenner hver eneste ingrediens. Slik glir omeletten ned på rekordtid.

Og slik løses de fleste utfordringer. Sitte ved siden av bestefar på traktoren, vinke adjø til pappa, våge seg inn i fjøset. Min innvending vil nok være at Lucy er nokså pysete stilt overfor temmelig hverdagslige gjøremål, men barn er jo forskjellige. Noen er så fryktsomme som Lucy, og da kan det være greit å ha en bjørn med superkrefter på laget.

Men «Brillebjørn på bondegården» er så snill og ufarlig at det nærmer seg det kjedelige og glatte. Selv små barn lar seg gysende begeistre av slue rever og slemme ulver, så lenge alt ender godt. Her er slike «mørke» innslag sterilt fraværende, i hele den lange kinofilmen. Det mest spennende blir formodentlig om barna klarer å klatre opp i kinosetet igjen etter hver dans.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling