Snill, rik og pen

Ingen skandaler. Ingen primadonnanykker. Selv oppholdet på avvenningsklinikk for rusmisbrukere var for å gjøre en bedre jobb. Sandra bullock er norgesaktuell i filmen «28 dager».

VI MENNESKER LIKER gjerne å innbille oss at modeller har hønsehjerner, genier har tykke briller og tenna på tørk, millionærer er alltid ulykkelige, og alle er de ufordragelige og selvopptatte.

Men så hender det i det virkelige liv at noen er pene, rike, smarte og attpåtil hyggelige- slik som for eksempel Sandra Bullock.

Dama som tjener ett hundre millioner kroner på én film, og er en av de best betalte kvinnelige filmskuespillere i verden sammen med Julia Roberts, Meg Ryan, Jodie Foster og Demi Moore, henter kaffe til crewet på filmsettet, passer på at statistene ikke fryser eller lider annen nød, og holder fest for hele filmteamet når settet er over. Hun ser ti år yngre ut enn sine 35 år; hun er enkelt, men stilig kledd. Og hun er like pen i virkeligheten som på film. Men da Sandra Bullock dro på et avvenningssenter for alkohol- og narkotikamisbrukere for å gjøre research for norgesaktuelle «28 dager», var det ingen som ville ha henne der.

- JEG DRO ALENE, uten representanter for filmstudio. Alle var svært skeptisk til å ha meg der, og da jeg endelig fikk innpass i en terapigruppe, var det en som reiste seg og forlot rommet. Det har jeg full forståelse for. Hvorfor skulle noen ønske å bli studert av en dum skuespillerinne når de gjennomgår sitt livs verste krise og prøver å bli frisk?

I filmen «28 dager» spiller Bullock Gwen, en hipp, urban skribent som ikke vil innrømme at hun har et alkoholproblem før hun krasjer en limousin iført bare undertøyet. Da har hun allerede ødelagt søsterens bryllup ved å falle baklengs oppi bryllupskaka. Gwen blir dømt til å tilbringe 28 dager på avvenning, hvor det meste av filmen, en svart komedie, utspiller seg.

- Filmen har en del morsomme poenger, men det er et seriøst tema, som vi tok svært alvorlig. Vi gjør ikke narr av alkoholikere. Men vi gjør narr av folks holdninger til terapi og avhengighet. Vi lever i en kultur der vi har lært at det er en svakhet å søke hjelp, å snakke om problemer, å være sårbar. I stedet sier vi: ta en drink, røyk en sigarett, ta narkotika, eller jobb deg halvt i hjel, spill, tjen mer penger. Men dette er også former for avhengighet.

Oppholdet på avvenningssenteret ble en sterk opplevelse for skuespillerinnen, som tilbrakte fire dager sammen med pasientene i gruppeterapi.

- Den første dagen jeg var i gruppen sa psykologen til meg: «Alle er veldig ukomfortable med at du er her. Hva har du å si til det?» Sandra Bullock satte seg ned og fortalte om sitt eget liv.

SNILL PIKE: Sandra Bullock er aktuell i filmen «28 dager».Foto: SCANPIX
SNILL PIKE: Sandra Bullock er aktuell i filmen «28 dager».Foto: SCANPIX Vis mer

- Etter tre timer visste de alt som hadde hendt meg i hele mitt liv. Og jeg satt der og hørte de mest intime og smertefulle historier om mennesker som har vært døden nær, eller som har forårsaket andres død på grunn av sin oppførsel. Etter hvert var det ikke research for en film, det ble research for livet. Vi måtte stole helt og fullt på hverandre, og jeg vet mer om disse menneskene enn de fleste jeg kjenner.

- Hva fortalte du dem?

- Aldri, aldri i verden om jeg ville fortalt det til deg, sier Sandra og ler.

- Er du redd for at noen av dem skal plapre til sladrebladene?

- Absolutt ikke. Hvis de gjør det er det deres problem. Da er det de som har brutt løftet sitt, og som må leve med det.

SANDRA BULLOCK SUSTE INN i stjernehimmelen på en løpsk buss. Til tross for at produsentene ønsket en barmfager blondine som flørteobjekt for Keanu Reeves i actionfilmen «Speed», insisterte regissøren Jan de Bont på å sette ukjente Bullock bak rattet. Og skuespillerinnen sjarmerte støvlene av både kritikere og publikum. Deretter plumpet hun inn i rollen som ensom trikkebillettselger i kassasuksessen «Mens du sover», som hun fikk fordi Demi Moore var opptatt.

- Jeg kan bare takke Demi for at hun var opptatt. Jeg er så takknemlig at jeg ga henne halve lønnen min. Hun kjøpte seg en ny kjole, spøker Sandra om forskjellen på hennes salær på 1,2 millioner dollar og Demis på 12 millioner.

Det skulle ikke gå lenge før Sandra befant seg på A-listen sammen med Moore. «A Time to Kill» og «Nettet» ga henne over natta status som en av svært få skuespillerinner som kan «bære» en film.

Etter å ha blitt propellert inn på A-laget, fikk imidlertid Sandra et krasjkurs i celebritetenes fallgruver. Plutselig kom kalkunene vaglende på rekke og rad, med «Speed 2» som den absolutt største.

- «Speed 2» er en av de dårligste filmene i verden, sier hun tørt, men legger til at hun raskt lærte seg å få jobben på avstand.

- Etter hvert har jeg lært meg å utvikle en form for normalitet i livet mitt. Jeg lar ikke livet mitt bli styrt av at jeg er filmstjerne.

Det betyr blant annet at Bullock har valgt å flytte vekk fra de celebre åskammene i Los Angeles til mer jordnære omgivelser i Texas.

- JEG VILLE IKKE HA ET LIV der jeg ikke kunne gjøre dagligdagse ting som jeg liker. Men selvsagt tar jeg forholdsregler. Jeg går ikke på supermarkedet klokka halv seks, når alle kommer hjem fra jobb. I stedet går jeg seint om kvelden eller tidlig om morgenen. Jeg går på kino midt på dagen, eller til midnattsvisningen. Men jeg går på samme kaffebaren hver dag, og der vet de hva jeg skal ha med en gang jeg kommer inn døra. Jeg kjøper avisa hos samme mannen hver dag. Du kan stille klokka etter meg.

Selv om 35-åringen stadig vekk blir giftet bort i ukepressen, har hun ingen hast med å springe til alters. Etter et langt forhold med skuespilleren Tate Donovan, og en påryktet romanse med kjekkasen Matthew McConaughey, har Bullock lenge vært utenfor kjendispar-radaren.

- Er det vanskelig å treffe nye mennesker- og stole på dem?

- Absolutt. Dessuten er jeg livredd for å gifte meg med feil person.

- Eller at den andre personen skal ha valgt feil person. Det er jo like ille, eller enda verre! Jeg forandrer meg så mye hele tida. Dessuten vil jeg ikke fusjoneres sammen til en personlighet. Det er viktig å beholde sin identitet, og innrømme overfor seg selv at man kan være tiltrukket av andre, uten at man nødvendigvis gjør noe med det. Men jeg tror man vet det når man treffer den rette. Ikke sant? Sandra smiler usikkert.

- Det sier i hvert fall min mor.

SNILL PIKE: Sandra Bullock er aktuell i filmen «28 dager».Foto: SCANPIX