Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snillere filmpoliti

Onkel filmpoliti er blitt mye snillere med årene. Det viser en ny rapport fra Statens Filmtilsyn.

I følge denne rapporten var Filmtilsynet på sitt strengeste på 60-, 70- og under den moralske mediapanikken på 80-tallet.

«Toppåret» var i 1973 da 21 filmer ikke passerte filmsensorene, men 18 filmer ble forbudt i 1982. De siste fem årene er bare en film blitt forbudt, sier rapporten.

Den omstridte filmen som ble forbudt er den japanske kunstpornofilmen «Sansenes rike».

Hva sensuren reagerer på forandrer seg med tiden, sier rapporten. Da Filmtilsynet ble opprettet i 1913 var man mest opptatt av at at man kunne lære forbryterske knep av filmen og at damene var altfor vågale. I mellomkrigstiden ble sensuren naturlig nok mer opptatt av politikk, mens på 60- og 70-tallet slo den ned på dopmisbruk.

På 80-tallet led Norge av moralsk panikk, da forbudte filmer som «Motorsag Massakeren» plutselig ble lett tilgjengelig på et stadig mer åpent videomarked. Sensuren slo sterkt ned på grafiske voldsskildringer.

Men også her er Filmtilsynet blitt snillere med åra, og kontroversene på siste del av 90-tallet har dreid seg om grafiske sex-skildringer, hvorav den siste var «Romance».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media