KOMMENTARER

Stortingspresident Olemic Thommesen går av:

Snipp, snapp, snute

Olemic Thommesen går av for å skape ro rundt byggesaken. Han bør ikke få viljen sin.

NUMMER TO ETTER KONGEN: Men snart ikke lenger. Olemic Thommesen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NUMMER TO ETTER KONGEN: Men snart ikke lenger. Olemic Thommesen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig var dagen der. Etter redegjørelse på redegjørelse, bortforklaring på bortforklaring og en slettet Facebook-kommentar fra forsvarsministeren, er det nå snipp, snapp, snute og alt håp ute for stortingspresident Olemic Thommessen.

Saken har blitt vanskeligere og vanskeligere for Høyre og statsminister Erna Solberg for hver dag som har gått. Tirsdag brakte VG nyheten om at tre av fire mener han har gjort en dårlig jobb.

Selv om de i Høyre liker å vente med avskjeden til stormen har stilnet, var det på tide nå. Thommesens plan om å «ta ansvar ved å bli» så dummere ut for hver dag som gikk. Da selv KrF mistet troen, var det ingenting annet å gjøre enn å abdisere.

Stortingets presidentskap og administrasjon har siden prosjektet ble satt i gang utvist en utilgivelig omgang med skattebetalernes penger. Og det er en situasjon de har satt seg i selv. Stortinget valgte selv å være byggherre, framfor å dra nytte av Statsbyggs erfaring og ekspertise. Hvorfor har bare blitt mer og mer uforståelig.

Men da de uansett gjorde det, tok de også på seg et særlig ansvar for sakens videre gang. Det er dette ansvaret direktør Ida Børresen tok på alvor forrige måned, og som Thommesen endelig tar på alvor i dag. Ingen av dem gjorde det en eneste dag for seint, men det er samtidig betryggende at svikt fortsatt får konsekvenser.

Thommesen sa selv at grunnen for at han nå går av, er for å skape ro rundt byggesaken. Den roen bør ikke den neste stortingspresidenten og hens presidentskap få. Byggesprekken har blitt en så stor skramme for stortingspolitikernes omdømme, at ingen av dem nå kan slå seg til ro med at de ansvarlige nå har gått av.

Thommesen har ikke alene skyld, enten det gjelder pengebruken eller den dramatiske svikten i rutiner for orientering, forankring og kontroll som har blitt avslørt.

Stortingspolitikerne må nå betale tilbake ved å skjerpe disse rutinene og tilstrekkelig forankre og kontrollere prosjektets videre gang, ikke ved forhastede innsparingstiltak.

For enten det er stortingspolitikernes lønninger, antall ansatte eller Stortingets vedlikeholdsbudsjett det er snakk om, så har ikke byggesaken levert nye selvstendige argumenter for eller mot å kutte. En ny debatt nå, i kampens hete, vil bare bidra til en farget debatt og dårlige avgjørelser. Uansett hvor tilfredsstillende det vil være på kort sikt.

Når stormen etter hvert roer seg, trengs det likevel en fattet samtale om forholdet mellom Stortinget og resten av befolkningen.

Utsikter til millionlønninger, gratis husvære i et stadig dyrere boligmarked og påkostede fasiliteter tar stortingspolitikerne lenger unna vanlige folk. Faren for at det skapes en egen boble tiltakende.

Men det er ikke en forhastet smørbrødliste som trengs nå.

Tiden er derimot inne for å ta en fot i bakken og gå gjennom selve byggeprosjektet grundig. Det er Stortingets viktigste oppgave framover. Heller ikke byggeprosjektet bør utsettes for forhastede innsparingstiltak. Kostnadskontroll og rasjonell prosjektstyring må tydelig prioriteres, framfor rask gjennomføring, tydelige resultater og overilte reaksjoner.

Faren for videre overskridelser er fortsatt overhengende. Men så lenge de kommer av tidligere tiders dårlige budsjettering, ikke nye og dårlig begrunnede utvidelser, er det ikke nødvendigvis noe Stortinget for enhver pris bør sette en stopper for.

For gjort er gjort og spist er spist. Det finnes ikke noe annenhåndsmarked for en 250 meter lang tunnel i Oslo sentrum. En fullføring av prosjektet til godt over dagens kostnadsramme kan fortsatt være en riktig prioritering.

Men det krever er skikkelig kunnskapsgrunnlag og at fordelene måles opp mot kostnadene på en helt annen måte enn det som har skjedd til nå. Det har alle Stortingets 169 representanter et ansvar for.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer