Snøen som falt

GLOBAL OPPVARMING: Å våkne til masse snø er noe av det vakre i livet. Hvit vinter er slik en egen grunn til å engasjere seg i klimaproblemet. For løsningene finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA ER DET MEST alvorlige ved den globale oppvarminga? Kanskje at havene kommer til å stige.

I filmen «En ubehagelig sannhet» (i salg som norsk dvd fra februar) kan det se det ut som Atlanteren kommer til å skylle inn over Manhattan, gitt at hele Grønlandsisen smelter. I så fall stiger det globale havnivået 7 meter. Men isen er opp mot 3 km tykk, så en total nedsmelting vil ta minst 1000 år.

Amerikanerne vil sånn sett ha tid til å tilpasse seg én av konsekvensene, fordi de har råd til det. Katastrofen i New Orleans i 2005, som muligens skyldtes en klimaforsterket orkan, kunne delvis vært unngått, som dansken Bjørn Lomborg var inne på i sin omtale av filmen. hvis myndighetene hadde skjøttet dikene bedre.

Verre er det da andre steder i verden, der ikke økonomien er like robust. Og noen lavliggende øysamfunn - som i Stillehavet - vil ha vanskelig for å tilpasse seg selv de mest sannsynlige scenarier fra forrige rapport fra FNs klimapanel for vårt århundre (den neste slippes også i februar), som ligger rundt en halv meter havstigning.

ELLER ER DET tørken i Afrika som blir verst? Konsekvenser for nedbørsmønster på det afrikanske kontinentet er ikke utredet nok, men forskere frykter at tørkeperiodene - som vi kjenner så altfor godt, eller rettere sagt vondt, fra 1973 og 1983, kommer oftere pga den globale oppvarminga.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer