Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Snøfall» blir teater: Nå angrer skuespiller Johannes Joner på kjennetegnet han ga rollefiguren

- På scenen må man jo faktisk gå rundt sånn! 

I KOSTYMER: Skuespillerne Trond Høvik, som spilte julenissen Julius, og Johannes Joner, som spilte oppfinneren IQ, skal spille de samme rollene i teateroppsetningen på Oslo Nye Teater i 2018. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
I KOSTYMER: Skuespillerne Trond Høvik, som spilte julenissen Julius, og Johannes Joner, som spilte oppfinneren IQ, skal spille de samme rollene i teateroppsetningen på Oslo Nye Teater i 2018. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRKs julekalender «Snøfall», som rullet over skjermen i desember, ble en braksuksess. Serien er tidenes mest sette julekalender på NRK, med i snitt 940 000 seere per episode.

Nå tas den også til teaterscenen. 24 episoder skal knas ned til et stykke på to timer, og premieren blir vinteren 2018.

Skuespillerne Johannes Joner, som spilte oppfinneren IQ, og Trond Høvik som hadde rollen som Julenissen i serien, gleder seg til å tre inn i rollene på scenen på Oslo Nye Teater.

- Det gikk rykter om at serien kunne bli teater allerede mens vi holdt på med innspillingen. Det er veldig gøy at det blir det, sier Høvik, mens han igjen tar på seg kostymet han hadde i julekalenderen. Frakken, julenisselua og brillene for å kjøre sleden.

I julekalenderen møtte seerne ni år gamle Selma som bor hos sin strenge nabo Ruth. Hun drømmer om å finne sin biologiske familie, og finner en dag en portal til julenissens by.

Angrer på ganglaget

Nå er skuespillerne og respresentanter fra Oslo Nye Teater på kostymelageret til NRK, for å se hvordan de skal lage kostymene for teaterscenen. Planen er at de skal være så like de originale som mulig.

Skuespillerne fikk også være med på å sette sitt eget preg på hvordan karakterene skulle fremstå. Men nå som serien blir teater, angrer Johannes Joner litt på at han bestemte seg for at karakteren hans skulle halte så mye.

- Ganglaget til IQ! Det angrer jeg litt på nå. Når man spiller inn for TV gjør du det bare akkurat når du filmer scenen, og så er du ferdig. Men på scenen må man jo faktisk gå rundt sånn, sier han lattermildt.

- I to timer, skyter Trond Høvik inn.

Begge legger til at teater har sitt eget språk, og mener historien egner seg også godt i dette formatet.

- Det fantastiske med teateret er magien du kan skape, og at det samtidig er så nært at du kan ta på det. Det blir spennende, for nå kan folk i publikum kommunisere. Du kjenner at de er der i salen, sier Joner.

- Fantastisk!

Forfattersøstrene Hilde og Hanne Hagerup, som også skrev manuset til TV-versjonen med faren Klaus, er godt i gang med å skrive om julekalenderen til teaterversjon.

- Det er en prosess vi skal gjennom, men vi tar tak i kjernehistorien og følge den, sier Hanne Hagerup.

Søstrene mener historien har noen klassiske elementer som gjør at den passer godt for scenen. De forklarer at de var uforberedt på suksessen, og at det har vært helt utrolig. Dagbladets anmelder, Marie L. Kleve, kalte serien en «nærmest perfekt» julekalender. Hun trakk fram at kalenderen laget en stemning som kan sammenliknes med fantasysuksesser som «Harry Potter»

- Det er helt fantastisk å være i dette universet igjen. Og sammen med søstra mi!, sier Hilde.

Sceneheis

Kim Bjarke, teatersjef ved Oslo Nye Teater, trekker fram at sceneheisen de har ved teatret vil gjøre det mulig å lage tydelig adskilte verdener på scenen. Den vil komme godt med, siden historien beveger seg mellom vår egen verden og julenissens by «Snøfall».

Han var tydelig på at de ville ha serien til teatret da han så den på TV i desember.

- Denne serien treffer så mange, fra barn til gamle. Du har blant annet dette temaet om lengselen etter å høre til, og å ha en familie. Vi har alle et behov for å høre til et sted. Det får «Snøfall» veldig godt frem, sier Bjarke.

Det er foreløpig ikke klart hvem som skal regissere stykket. Teatret skal også gå i gang med å finne skuespillere til resten av rollene i oppsetningen.

Hele Norges coronakart