Snøhetta sier opp 20 prosent

Hver femte arkitekt må gå.

FERDIG TEGNET: King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture i Saudi-Arabia er et av Snøhettas siste store oppdrag. Byggingen starter i september, uavhengig av finanskrisen. Ill.: MIR
FERDIG TEGNET: King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture i Saudi-Arabia er et av Snøhettas siste store oppdrag. Byggingen starter i september, uavhengig av finanskrisen. Ill.: MIRVis mer

(Dagbladet.no): Snøhetta slipper ikke unna finanskrisen, som hittil også har rammet arkitektnæringen hardt.

Ifølge Aftenposten ser det norske arkitektkontoret, som står bak blant annet Operaen, seg nå nødt til å si opp hver femte arkitekt. Med sine 100 fast ansatte betyr dette at hele 20 arkitekter mister jobben.

Internasjonalt nivå
I fjor så Snøhetta seg nødt til å leie inn 25 midlertidige ansatte for å få ferdig flere prosjekter, blant dem King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture i Saudi-Arabia (øverste bildet). Alle disse kontraktene er nå også avsluttet.

- Vi opererer på et internasjonalt nivå også, og det er den internasjonale finanskrisen som nå har rammet oss. Vi opplever synkende oppdragsmengde, og oppdragsgiverne er mer forsiktige med å gå inn i kontraktsforhandlinger, sier fungerende daglig leder Line Bull til Aftenposten.

Hun kan fortelle at selskapet har opplevd unormalt høy vekst de siste to årene, og at nedbemanningen vil settes i verk for alvor den 1. mai.

Mange uten jobb
Ifølge administrerende direktør Pål Stephensen i Norske Arkitekters Landsforbund er det nå totalt 370 sivilarkitekter, interiørarkitekter og landsskapsarkitekter uten jobb her til lands.

- Når etterspørselen synker, er arkitektene veldig utsatt. Av en eller annen grunn er dette hovedsaklig et Oslo-fenomen som rammer de store arkitektkontorene. Ellers i landet er det ganske annerledes, og flere ansetter arkitekter, sier Stephensen til Aftenposten.

Han peker også på at det har vært unormalt høy byggeaktivitet de siste tre-fire årene.

HOVEDSTADENS INNFALLSPORT: «The Gateway» er Snøhettas andre arabiske eventyr for tida. Det 270 000 m2 store anlegget skal være innfallsporten til den nye hovedstaden i emiratet Ras Al-Khaimah.
Grafikk: SNØHETTA
HOVEDSTADENS INNFALLSPORT: «The Gateway» er Snøhettas andre arabiske eventyr for tida. Det 270 000 m2 store anlegget skal være innfallsporten til den nye hovedstaden i emiratet Ras Al-Khaimah. Grafikk: SNØHETTA Vis mer