Snøhetta står på sitt

Arkitektkontoret Snøhetta står fast på at valget av stein til operabygget var riktig, til tross for at marmoren allerede har begynt å gulne.

Steinvalget falt etter besøk på steinbrudd over hele kloden.

– Dette er ikke en tøvete arkitektidé. Før beslutningen ble tatt besøkte vi steinbrudd over hele kloden, fikk til sendt steinprøver og endte opp med et finaleheat der vi hadde valget mellom 11-12 ulike steiner. Alle disse steinene, både marmor og granitt, ble grundig testet i laboratorium før det ble truffet en beslutning, sier prosjektleder Tarald Lundevall i Snøhetta til Aftenposten.

Den italienske marmoren som blir brukt under byggingen av operabygget er godkjent av SINTEF.

– Jeg tror vi kan si denne beslutningen ble tatt på et usedvanlig solid grunnlag, sier Lundevall.

Problemet med marmoren som gulner er verst innendørs i operabygget, og bekymring rundt marmorens følsomhet overfor forurensning, vær og vind kan derfor utelukkes.

Lundevall mener årsaken til gulningen kan være knyttet til kjemien i leggemørtelen eller kjemikalier som finnes i steinen.

Snøhetta avviser at de har vært for egenrådige i planleggingsprosessen.

– Både Snøhetta og Statsbygg har lyttet til, diskutert med og hørt på alle involverte parter, men man må forstå at det ikke er mulig å imøtekomme alle innspill som dukker opp underveis, sier Lundvall til Aftenposten.

VAR INGEN TABBE: Operamarmoren gulner, særlig innendørs. Dette bildet har ingenting med fargeforandringene å gjøre, men viser  hovedaktørene i Nasjonalballettens åpningsforestilling, koreograf Jirí Kylián (til venstre) og ballettsjef Espen Giljane. Foto: LARS EIVIND BONES
VAR INGEN TABBE: Operamarmoren gulner, særlig innendørs. Dette bildet har ingenting med fargeforandringene å gjøre, men viser hovedaktørene i Nasjonalballettens åpningsforestilling, koreograf Jirí Kylián (til venstre) og ballettsjef Espen Giljane. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Han sier Snøhetta har rådført seg med Norges fremste ekspertise, og at spørsmålet om hva som kan gjøres med gulningen, er i hendene på de beste ekspertene landet har.

(NTB)

Les også: Marmoren blir gul