«Snømannen» er i Oslo: Dette har politikerne gitt Hollywood-pampene

Innspillinga av den mye omtalte «Snømannen»-filmen er i gang. Rådhuset blir ett av de sentrale stedene for Michael Fassbender som Harry Hole.

HARRY HOLES SKAPER: Jo Nesnøs berømte etterforsker blir nå internasjonal filmstjerne - spilt av Michael Fassbender. Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HARRY HOLES SKAPER: Jo Nesnøs berømte etterforsker blir nå internasjonal filmstjerne - spilt av Michael Fassbender. Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hollywood-kameraene er vendt mot Oslo, og i dag starter innspillinga av «Snømannen» for fullt.

Dette etter omfattende spekulasjoner om at innspillinga skulle legges til Stockholm, og et mislykka kapringsforsøk i høy hastighet fra de svenske kulturmyndighetene

Krimboka «Snømannen» av Jo Nesbø følger inspektør Harry Holes jakt på en bestialsk drapsmann i Oslos gater og har gjort stor suksess internasjonalt.

Michael Fassbender, sist kjent som Steve Jobs i filmen om Apple-grunnleggeren, bekler rollen som den uortodokse politimannen, mens Charlotte Gainsbourg er filmens ledende kvinnefigur. Flere eksperter har gått ut og hyllet rollebesetning i «Snømannen».

Millioner av kroner Innspillinga ble ikke endelig lagt til den norske hovedstaden før Oslo kommune la 1,5 millioner blanke kroner på bordet, og dermed matchet «budet» fra Stockholm.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) forteller Dagbladet at hovedstadspolitikerne har gjort langt mer enn bare å åpne lommeboka for å tekkes filmprodusentene fra USA: De har blant annet åpnet Oslo Rådhus også. 

FORNØYD BYRÅD: Rina Mariann Hansen.
Foto: Nina Hansen / dagbladet
FORNØYD BYRÅD: Rina Mariann Hansen. Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer

- Det har vært en prosess hvor hele bystyret i Oslo har stått sammen. Det har vært jobbet med mange forskjellige etater i kommunen for å se på hva vi kan tilby, og hvordan vi kan legge til rette for innspillinga, sier hun.

I tillegg til 1,5 millioner kroner, har Hollywood-laget bak «Snømannen» fått bistand fra Oslo kommune for å finne innspillingsstedene som matcher boka best. Oslo kommune har også skaffet til veie parkeringsplasser i Oslo sentrum, og et større parkeringsområde utenfor bykjernen.

Hotellrabatt I næringsavdelinga på Rådhuset sitter også en person og arbeider nær sagt fulltid med «Snømannen». Det har vedkommende gjort over lengre tid, informerer Hansen. Hun forteller også at Oslos politikere har stilt selve Oslo Rådhus til disposisjon, og at det ærverdige bygget derfor er blant stedene «Snømannen» skal spilles inn.

Innspillinga har også fått kommunal hjelp til å huse alle skuespillerne og filmmedarbeiderne som nå er i Oslo. 

- Vi har bistått Oslo kommune fortløpende under forhandlingene om å få lagt innspillingen til byen. Det hadde vært en liten katastrofe om vi hadde mistet Harry Hole til svenskene. Vi ordnet hotell til produsenter og har hjulpet til med hotellavtale til innspillingen, bekrefter Bente Holm, direktør i Visit Oslo. 

Hun arbeider akkurat nå med en Oslo-guide til filmfolka, slik at de på fritida skal få se seg rundt i den norske hovedstaden.

HARRY TYPE: Michael Fassbender skal spille Harry Hole. Foto: NTB Scanpix
HARRY TYPE: Michael Fassbender skal spille Harry Hole. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi produserer et gjesteprogram for crew og skuespillere. Vi vil at alle som er i byen skal ha et hyggelig opphold i Oslo og få byen så mye inn under huden at det vises på filmlerretet, sier Holm.

Kunne blitt svensk Det ferske kulturbyrådet er aller mest fornøyd med samarbeidsevnen hun mener Oslo kommune har demonstrert ved å lokke «Snømannen»-innspillinga til Oslo. Det mener hun var nødvendig for å slå svenskene i kampen om innspillinga.

I tillegg til Michael Fassbender som Harry Hole, blir svenske Rebecca Ferguson, kjent fra «Mission Impossible» og «Hercules», å se som politikollega Katrine Bratt. Gainsbourg skal trolig spille hovedpersonens mørke, ravnaktige kjæreste Rakel. 

- Boka foregår i Oslo. Hadde da Hollywood-pampene egentlig noe valg annet enn å komme hit?

- Ja, de kunne valgt å spille inn filmen i Sverige. Kulturbyråden i Stockholm har hatt samtaler med folka bak filmen og forsøkt å få innspillinga dit. I Oslo har mange kommunale etater vært involvert for å legge til rette for dem. Dette er en produksjon som er mye større enn det vi tidligere har sett i Oslo, sier hun.

- Veldig, veldig kult Kulturbyrådet smiler bredt. Hun sliter åpenbart med å omtale filmen på tørt og byråkratisk vis - Hansen har latt seg begeistre både av arbeidet Oslo kommune har gjort, og av eksponeringa Oslo by nå får i en internasjonal storfilm, som muligens også er starten på en filmserie basert på Jo Nesbøs krimbøker. 

- Dette er jo veldig, veldig kult, da. Mange kommunale etater har bidratt med å dra lasset samme vei for å få «Snømannen» hit. Vi stenger av gater, vi koordinerer dette ned til bydelsnivå, siden noen bydeler kanskje må endre på tjenestetilbudet sitt enkelte dager for å få dette til. 

Filmen produseres av Tim Bevan og Eric Fellner i Working Title («The Theory of Everything», «Les Misérables»), i samarbeid med Robyn Slovo («Tinker Tailor Soldier Spy») og Piodor Gustafsson («The Girl with the Dragon Tattoo»). 

I tillegg til Oslo skal også Bergen og Rjukan være åsted for krimgåtens filmmatisering

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer