«Snømannen»-film legges til Rjukan

- Vi har spektakulære locations som du ikke finner andre steder, sier kommunestyremedlem og tidligere ordfører Steinar Bergsland i Tinn kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Per Løitegaard (H) i Tinn kommunestyre la idag ut et bilde av en skriftlig orientering til kommunestyret fra rådmannen på Facebook. I orienteringen går det fram at Universal skal spille inn deler av den kommende filmen «Snømannen», basert på Jo Nesbøs bok, til kommunen.

- Det er helt fantastisk, når vi ser på de effektene som Tungtvanns-serien har gitt, sier Løitegaard til Dagbladet.

Bra for kommunen Tidligere ordfører og baker Steinar Bergsland (H), er en av dem som har jobbet intenst for å knytte filmen til sin kommune.

- Det har vært mye befaringer. Vi har spektakulære locations som du ikke finner andre steder, sier Bergsland.

Bergsland er overbevist om at når en så stor produksjon legges til Rjukan, så er det bra for Tinn kommune.

- Se på Ystad og Mankells «Wallander», de har merket enorm økning i turisme i den svenske småbyen. Vi har også sett en økt interesse hos oss etter at vi har hatt flere produksjoner her tidligere, sier Bergsland.

Ikke første gang Bergsland forteller at Tinn og Gaustatoppen er mer besøkt enn før, og at handelsstanden har merket en voldsom økning etter tv-serien om tungtvannet og kinesiske produksjoner.

- Vi har hatt filminnspillinger her siden «Heroes of Telemark» med Kirk Douglas. Vi har stått på for å få produksjonen hit, men det er nok på grunn av at staten legger de økonomiske forholdene til rette for utenlandske produksjoner, at de valgte Norge, sier Bergsland.

Insentivordningen, som regjeringens ordning for filmproduksjoner heter, var den nylig avgåtte kulturministeren Thorild Widveys (H) prosjekt, men også næringsministeren, næringsliv og industri har vært involvert i dette, kan Bergsland fortelle.

- Vi har fantastisk natur og arkitektur i dette landet, og bør være et attraktivt land for utenlandske produksjoner, sa Widvey på pressekonferansen på Filmens hus i Oslo i mai i år, i forbindelse med stortingsmeldingen.

Insentivordningen innføres 1. januar 2016 og forvaltes av Norsk filminstitutt.

Store navn med på laget Filmen, som kommer i 2017, skal regisseres av den svenske resgissøren Tomas Alfredson, som også har laget film av John le Carrés «Muldvarpen». Harry Hole spilles av Michael Fassbender, kjent fra blant annet «X-Men», «Prometheus», «Inglourious Basterds» og «12 Years a Slave». Svenske Rebecca Ferguson, kjent fra «Mission Impossible» og «Hercules», skal spille Katrine Bratt, ifølge IMDB.

I orienteringen fra rådmannen i Tinn står det: «Orienteringer fra rådmann i kommunestyremøte 17.12.15 - Det er nå bekreftet at innspillingen av The Snowman (Snømannen) blir lagt til Rjukan/Tinn, Oslo og Bergen. Universal Pictures i L.A. skal lage filmen. Det kommer internasjonale og nasjonale pressemdeldinger fra fimselskapet om dette om kort tid.»

Daglig leder for Universal Pictures i Norge, Simen Rognerud, sier han ikke har noen informasjon ennå, og kan hverken bekrefte eller avkrefte Rjukan, men forteller at det vil komme informasjon i nær fremtid.

Avisa Varden i Telemark har tidligere i dag omtalt nyheten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer