«Snømannen»-filmen legges til Oslo

Innspillingen starter om få måneder.

TIL OSLO: Innspillingen av storfilmen «Snømannen» legges til Oslo, melder NRK. Her forfatter Jo Nesbø i Bogstadveien, Oslo.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL OSLO: Innspillingen av storfilmen «Snømannen» legges til Oslo, melder NRK. Her forfatter Jo Nesbø i Bogstadveien, Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det melder NRK onsdag ettermiddag.

Det har lenge vært uvisst hvor den amerikanske filmatiseringen av Jo Nesbøs bestselger skal spilles inn. Stockholm har vært oppe som en aktuell kandidat, selv om filmens svenske co-produsent Piodor Gustafsson har forsikret om at krimhelt Harry Hole aldri sto i fare for å bli svensk.

- Dette blir jo en engelskspråklig Hollywood-film, så Harry Hole blir en engelsktalende nordmann. Regissørens visjon har dessuten hele tiden vært å spille inn de avgjørende eksteriørscenene i Norge, sa Gustafsson til Dagbladet.

- Visst det en stund Det er ingen ringere enn tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) som får bringe den gjeve nyheten. Bjercke la i vår halvannen million norske kroner på bordet for å lokke innspillingen av storfilmen til Norge og Oslo.

- Jeg kan fortelle at produksjonen av «Snømannen» er lagt til Oslo. Dette er noe jeg har visst om en stund, men ikke har ønsket å fortelle uten godkjenning fra produksjonsselskapet. I natt fikk jeg e-posten som informerte om at det var greit å offentliggjøre nyheten, sier nylig avgåtte Bjercke til NRK.

Overfor Dagbladet utdyper Bjercke at produksjonen ventes å gå i gang tidlig i januar neste år.

- Dette er vi veldig godt fornøyd med. Jeg ser at min første e-post om dette ble skrevet i mai 2012, så det har vært en lang og god prosess, sier Bjercke.

Det er det internasjonale produksjonsselskapet Working Title som nå har bestemt seg for hvor de vil spille inn storfilmen, som blir distribuert av Universal. Det er foreløpig uvisst hvem som inntar hovedrollen som Harry Hole, selv om «Steve Jobs»-aktuelle Michael Fassbender har blitt knyttet til rollen tidligere.

Første insentiv-film? «Snømannen» ligger altså godt an til å bli første utenlandske produksjon som får nyte godt av regjeringens nylig lanserte insentivordning for film.

Ordninga lar produksjoner søke om å få tilbakebetalt en andel av utgiftene de har hatt i Norge, og ble tilgodesett med 45 millioner i det nylige forslaget til statsbudsjett.

- Jeg vet at det har vært viktig for produksjonen at ordninga kom på plass, det er jo den som gjør at det kostnadsmessig er mulig å spille inn her, sier Hallstein Bjercke.

Dermed kan også bekymringen til Filmforbundet bli en realitet, hvis «Snømannen» sluker alle ordningens penger i én jafs. Forbundsleder Sverre Pedersen illustrerte det slik:

- Hvis for eksempel en gigantproduksjon på en halv milliard velger seg Norge og bruker 200 millioner her, vil denne ene produksjonen legge bånd på 40 millioner.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer