Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snømannen kan stikke av med hele filmpotten

Bransjen fortviler over at en film kan få alle pengene fra den nye insentivordningen.

PENGEDRYSS: Skuespiller Michael Fassbender er for tiden i Oslo for å spille inn den mye omtalte «Snømannen»-filmen. Foto: NTB / Scanpix
PENGEDRYSS: Skuespiller Michael Fassbender er for tiden i Oslo for å spille inn den mye omtalte «Snømannen»-filmen. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mandag startet innspillingen av den mye omtalte «Snømannen»-filmen i Oslo.

Men det var lenge uvisst om den aller første filmatiseringen av Harry Hole-universet ville bli spilt inn i hjembyen til politimannen fra de populære bøkene til Jo Nesbø. 

Innspillinga ble ikke endelig lagt til den norske hovedstaden før Oslo kommune la 1,5 millioner kroner på bordet for å lokke produksjonen hit.

Kan stikke av med hele potten «Snømannen» var også en av grunnen for at regjeringen hastebehandlet og fikk gjennomslag for en insentivordning for utenlandske produksjoner i Norge.

Men i dag skriver Dagsavisen at Hollywood-produksjonen basert på Nesbøs krim kan stikke av med hele filmstøttepotten på 45 millioner kroner.

- Utfordringen er at ordningen er laget for «Snømannen». Og visstnok er hele potten brukt opp når «Snømannen» får refusjon for det de har tenkt å legge igjen, etter det jeg har fått av informasjon, sier produsent i Storm Films, Lars Hellebust til avisa.

Insentivordningen innebærer at staten kan refundere 25 prosent av kostnadene en filmproduksjon har i Norge.

Regjeringen har bevilget 45 millioner kroner til ordningen i 2016, og flere i filmbransjen har hevdet at denne potten er for liten. Men foreløpig har «Snømannen» ingen konkurrenter som kjemper om kroner fra den nye pengesekken.

Stine Helgeland, avdelingsdirektør for lansering i Norsk filminstitutt (NFI), forteller Dagsavisen at NFI ikke er blitt enige om hvorvidt de skal fordele de 45 millionene til flere søkere, eller om én søknad kan stikke av gårde med hele potten.

Helgeland fra NFI vil ikke fortelle nøyaktig hvor mye penger «Snømannen» har søkt om.

- Men jeg kan si at de har søkt om en sum tilnærmet lik potten, sier hun til avisa.

Søknadsfrist i morgen Helgeland bekrefter også overfor Dagbladet at foreløpig bare produksjonen bak «Snømannen» har søkt om penger via den nye ordningen.

- Formålet med ordningen er jo at den skal øke antallet innspillinger i Norge og være med på å fremme norsk kultur og natur, sier hun til Dagbladet.

Truls Kontny, leder for Norsk filmkommisjon, forteller Dagsavisen at han vet et par prosjekter har planlagt å søke insentivordningen.

- Det gjenstår å se nå hvordan NFI vil gjøre dette, om de vil gi alt til førstemann som søkte, eller om de vil fordele midlene utover. Det virker som om «Snømannen» har regnet med å få ganske mye fra denne ordningen, og det skaper en usikkerhet for de andre som søker når taket er på 45 millioner kroner. Det er akilleshælen ved denne ordningen, sier han.

Søknadsfristen for insentivordningen er i morgen, 21. januar. Det er deretter planlagt seks ukers behandlingstid. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media