PREMIEREFEST: Skuespillere i «Snømannen» Jakob Oftebro og Rebecca Ferguson, sammen med regissør Tomas Alfredson. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PREMIEREFEST: Skuespillere i «Snømannen» Jakob Oftebro og Rebecca Ferguson, sammen med regissør Tomas Alfredson. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Tomas Alfredson

«Snømannen»-regissøren: - Det er meningsløst å gjenskape boka

Svenske Tomas Alfredson sier han ikke har lest anmeldelsene.

(Dagbladet): «Snømannen»-regissør Tomas Alfredson (52) ankom Oslo i går, var innom den røde løperen under gallamottakelsen på Oslo rådhus, før premierevisning på Colosseum kino i går kveld.

Dagbladet møter Alfredson på restaurant Schrøder i Oslo. Et velkjent, brunt serveringssted for fans av Harry Hole-bøkene til Jo Nesbø, og også et sted hvor Michael Fassbenders Hole slukker tørsten.

- Jeg har lært å kjenne kjenne Oslo seint i livet. Det er spesielt og takknemlig å filme i denne byen. Vi har fått en jævla fin film fra Oslo. Vi har lykkes å fange den kalde stemningen, synes jeg, sier Alfredson til Dagbladet.

Mottakelsen av filmen Alfredson har laget, med 40 millioner norske insentivkroner, har ikke vært god. Både Dagbladet, NRK P3, Adresseavisen og VG trillet en toer på terningen.

FESTPREMIERE: Regissør Tomas Alfredson, og skuespillerne Rebecca Ferguson og Jakob Oftebro,var tilstede på festpremieren på «Snømannen» i Oslo i kveld. De så ikke ut til å bekymre seg over den dårlige, norske kritikken. Video: Ingunn Dorholt Vis mer

- Jeg har ikke lest anmeldelsene, men på en måte har de har ikke noe med meg å gjøre. Jeg er ferdig med min jobb. Anmeldelser er bare enkeltpersoners produktinformasjon til publikum. Det følger med jobben, sier Alfredson.

MANGE INVOLVERT: Regissør Tomas Alfredson sier han ikke kompromisser, men at han iblant har måttet tilpasse seg. FOTO: John T. Pedersen / Dagbladet
MANGE INVOLVERT: Regissør Tomas Alfredson sier han ikke kompromisser, men at han iblant har måttet tilpasse seg. FOTO: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

12 produsenter

I tillegg til Alfredson selv, har filmen 12 andre produsenter.

- Noen er mer nærgående enn andre, og i forskjellige faser av tilblivelse, sier Alfredson, som likevel mener han ikke har inngått kompromisser.

- Som filmskaper er ikke kompromisser noe jeg gjør, men iblant må man tilpasse seg, sier han.

Alfredson forteller at mange personer er involvert, og at det derfor er nesten umulig å kjøre et «enmannsshow». Det vil han heller ikke.

- Har du klippet selv?

Mange har klippet på den, men om man går inn i et samarbeid så får man følge reglene og finne seg i dem. Har dere utrykket er du med på leken får du tåle steken i Norge? Det er feigt å si at den skulle vært annerledes og at det kommer en annen versjon seinere, sier Alfredson.

Brøt sperrefrist

Opprinnelig var det en internasjonal sperrefrist på publisering av Snømannen-anmeldelser fra filmstudioet Universal, satt til torsdag 12. oktober, men allerede mandag lakk det elendige anmeldelser fra NRK P3 og Adresseavisa i Trondheim, kort tid etter fulgte VG. Dagbladet publiserte anmeldelsen tirsdag.

En feil med pressevisningen i Trondheim gjorde at to journalister fikk se filmen for tidlig, og den berømte katta var ute av sekken, innrømmer Universal.

- Det ble mandag hold en pressevisning for Snømannen i Trondheim som ikke skulle vært holdt. Det var to journalister til stede. Vi har gjort alt vi kan for å prøve å begrense skaden, men har ikke lykkes med dette, sier sjefen i film distribusjonsselskapet United Universal Pictures i Norge, Simen Rognerud til Dagbladet.

Regissør Tomas Alfredson svarer ikke direkte på spørsmålet om hvordan det har påvirket promoteringen, at anmeldelsene kom for tidlig.

- Faen heller. Det jeg kan tilby i mitt yrke er å representere en film som jeg har gjort ferdig. Etterpå kan jeg prate om hvordan den er blitt til, men jeg er ikke så opptatt av eller interessert i hvordan denne store promoteringsmaskinen fungerer, sier han.

- Meningsløst å gjenskape boka

I startfasen av prosjektet var det viktigste for Alfredson, som selv er svensk, at de fikk filme i Norge. I utgangspunktet skulle innspillingen foregått i Chicago.

Han legger til at denne versjonen av «Snømannen» gjenspeiler måten han selv har lest Jo Nesbøs bok på.

- Det er meningsløst å gjenskape boka, og det er ikke oppgaven til en regissør. Man skal finne et perspektiv, så går man for det. Hvordan man opplever filmen er subjektivt, sier han.

«Snømannen» har ordinær premiere fredag 13. oktober.