FØRSTE TRAILER: Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole i storfilmen "Snømannen", som er basert på Jo Nesbøs bestselgende roman. Filmen har premiere 13. oktober. Video: United International Pictures Norway Vis mer Vis mer

«Snømannen» slaktes. Beskrives som ulekker, pinlig og kjedelig

De første anmeldelsene av Jo Nesbø-filmatiseringen er klare - og de er ikke gode.

(Dagbladet): Jo Nesbøs «Snømannen» blir denne uka å se på kinolerretet, men det er ikke mye å glede seg til, skal vi tro de første anmeldelsene.

Forventningene har vært skyhøye, og i dag ble den første pressevisningen av «Snømannen» holdt i Trondheim. Det resulterte i tre toere på terningen, fra henholdsvis Adresseavisen, NRK P3 og VG.

Se traileren øverst i saken.

- Pinlig

Adresseavisens Terje Eidsvåg kaller filmen for en «blodig ulekker og pinlig ujevn blanding av thriller og grøsser», og hevder at årsaken ligger i at bokas svakheter blir enda synligere på film.

Han konkluderer derfor med at filmen slettes ikke er god, på tross av at Nesbøs bok har vært en bestselger internasjonalt.

VGs Øystein David Johansen skriver at i stedet for å bruke 40,5 millioner norske insentiv-millioner på den internasjonale versjonen, kunne vi laget en langt bedre norsk film selv.

Marte Hedenstad i Filmpolitiet i NRK P3 skriver at «Snømannen» ikke viser hennes Harry Hole. Hun forklarer det med at rollefigurens dybde forsvinner i overgangen fra bok til kinolerret, og dermed mister filmen den intense spenningen som har gjort boka til en suksess.

Dermed blir det bare «en helt standard og ganske kjedelig krimfortelling, som aldri lar meg kjenne hjertet i halsen», skriver hun videre.

Flere anmeldelser vil komme i løpet av morgendagen, da vises filmen i Oslo.

Fassbender: - Forelsket

Hedenstads Hole-kritikk står i sterk kontrast til hovedrolleinnehaverens egen oppfatning av karakteren.

I rollen som den alkoholiserte og beryktede politimannen, er Hollywood-stjerne Michael Fassbender. I et intervju med Dagbladet forklarte tysk-irske skuespilleren at han forelsket seg hodestups i karakteren sin.

STJERNE: På tross av at Harry Hole spilles av en Oscar-nominert skuespiller, skuffer filmen anmelderene så langt. Foto: 	 	United International Pictures
STJERNE: På tross av at Harry Hole spilles av en Oscar-nominert skuespiller, skuffer filmen anmelderene så langt. Foto: United International Pictures Vis mer

- Vel, han er tøff, men ikke som i actiontype. Når han havner i bråk, får han gjerne juling, og bruker som regel hjernen mer enn musklene. Og så liker jeg at han er en smule sosial mistilpasset - fyren har liksom én kompis. Han er realistisk og «rik» - jeg forelsket meg hodestups, sier han.

Fassbender ble Oscar-nominert både for «12 Years a Slave» fra 2013 og «Steve Jobs» fra 2015.

Lovende trailer

Da den første traileren til filmen ble sluppet i sommer, virket mye lovende for storfilmen.

- Den første scenen var intens. Jeg skvatt i stolen her, sa serie- og filmekspert Asbjørn Slettemark til Dagbladet den gangen.

Etter å ha sett traileren beskrev han den som skummel, lekker og spennende.

- Jeg vil si at det kommer til å bli en ganske skummel og voldsom triller som dyrker ritualmordplottet, sa han.

Spilt inn i Norge

«Snømannen» er den aller første filmatiseringen av Harry Hole-universet til Jo Nesbø, og er spilt inn i Norge, på tross av at hele handlingen foregår på engelsk.

Foruten Michael Fassbender står også Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsborough, Jakob Oftebro, Chloë Sevigny, Val Kilmer, James D’Arcy, Toby Jones og J.K. Simmons på rollelista.

Filmen skal gjenskape den mørke krimverdenen fra Jo Nesbøs sjuende roman. Da innspillingen av filmen startet i januar 2016 holdt filmteamet kortene tett til brystet.

Da en av de mest omfattende scenene til «Snømannen» ble spilt inn i og rundt Rådhuset i Oslo fikk ikke engang statistene vite hva de skulle gjøre på forhånd.

I tillegg til at opptak til «Snømannen» ble gjort flere steder i Oslo har deler av filmen også blitt spilt inn i Bergen og på Rjukan. Forfatter Jo Nesbø selv er en av 1700 statister som har vært i sving under innspillingen.