FØRSTE TRAILER: Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole i storfilmen "Snømannen", som er basert på Jo Nesbøs bestselgende romaner. Filmen har premiere 13. oktober. Video: United International Pictures Norway Vis mer

Snømannen

«Snømannen» slaktes. Fassbender innrømmer at han ikke har lest boka

Hollywood-stjerna forklarer sine valg.

(Dagbladet): De første anmeldelsene av «Snømannen» er ikke nådige. Flere har landet på terningkast to, filmen kritiseres blant annet for ikke å få fram rollefigurenes dybde.

«Det er trist og skuffende, men først og fremst bare merkelig», skriver Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad om den manglende evnen til å omsette Jo Nesbøs krimthriller til film.

Som hovedrolleinnehaver har Michael Fassbender gjort sine valg sammen med regissør Tomas Alfredson. Et av dem var å ikke lese boka filmen bygger på.

- Jeg ville ikke bli for knyttet til ting i boka som ikke endte opp i filmen, forklarer han i et intervju med The Telegraph.

Derimot leste han både forløperen og den påfølgende Nesbø-boka.

I Oslo: Michael Fassbender under innspillingen av "Snømannen". Foto: Lars Eivind Bones
I Oslo: Michael Fassbender under innspillingen av "Snømannen". Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det var nyttig å lese bøkene. Harry blir åpenbart mer nyansert når vi blir kjent med rollefiguren, men jeg ville forstå de grunnleggende karaktertrekkene, beskrivelsene av ham, det fysiske. Så arbeidet jeg meg gjennom hva som skjedde rett etter denne romanen, for å se hva framtida hadde å by på.

- Harry Hole ingen kvinnehater

Fassbender beskriver bøkene som intelligent vevd sammen.

- Å lese dem har ikke bare vært gøy, det har også fått meg til å forstå rollefiguren mye bedre.

Videre diskuterer han voldsscenene og Harry Holes holdning til kvinner.

- Jeg synes ikke han er en kvinnehater. Det vi har forsøkt å gjøre, er å plassere denne mannen i et sjåvinistisk miljø, politiet, og å gjøre det klart at han ikke dømmer folk etter om de har pikk eller ikke.

- Du kan se på bøkene som fulle av fordommer mot kvinner på grunn av måten de dør på. Men jeg synes ikke Harry er det.

Filmens Harry Hole: Michael Fassbender i norsk vinterlandskap. Foto: UIP
Filmens Harry Hole: Michael Fassbender i norsk vinterlandskap. Foto: UIP Vis mer

- Forsøkte å skape noe nytt

Med Jo Nesbøs 33 millioner solgte bøker på verdensbasis og en stjernespekket rolleliste har det vært knyttet store forventinger til «Muldvarpen»- og «La den rette komme inn»-regissør Alfredsons filmatisering.

- Jeg leste boken uavhengig av prosessen med å lage filmen, og ut fra det forsøkte jeg å skape noe nytt. Om jeg ender opp med å lage en drittfilm ut av en fantastisk bok, så vil boken fortsatt være fantastisk, sier Tomas Alfredson til Dagsavisen.

- Men jeg håper selvsagt filmen fungerer. Det er ulike lag og det er rom for mange måter å fortelle en historie på, men skulle ikke filmen kommunisere ville det være katastrofalt, fortsetter han.

Følger magefølelsen

Til Dagbladet forteller Fassbender at han liker det faktum at Harry Hole ikke er noen «tough guy».

- Vel, han er tøff, men ikke som i actiontype. Når han havner i bråk, får han gjerne juling, og bruker som regel hjernen mer enn musklene. Og så liker jeg at han er en smule sosial mistilpasset - fyren har liksom én kompis. Han er realistisk og «rik» - jeg forelsket meg hodestups.

Fassbender sier til Dagsavisen at han velger roller etter magefølelsen:

- De er alle forskjellige, jeg må føle at jeg lærer noe og det må være en risiko involvert, sier Fassbender, og legger til at kritikkene ikke spiller så stor rolle som hva publikum mener.

- Jeg vil at de filmene jeg velger skal gjøre det bra, og det går selvsagt inn på meg om de ikke gjør det. Samtidig er jeg oppriktig med meg selv. Om jeg liker noe og kritikerne ikke gjør det, så skifter jeg ikke mening. Jeg har min egen målestokk som jeg holder meg til når det gjelder å vurdere hvorvidt det jeg gjør er godt nok eller ikke.

Norgespremiere på «Snømannen» er førstkommende fredag.

Ifølge ABC News har Fassbender sagt at han er klar for mer Harry Hole. Tiden vil vise om det er aktuelt.