FØRSTE TRAILER: Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole i storfilmen "Snømannen", som er basert på Jo Nesbøs bestselgende romaner. Filmen har premiere 13. oktober. Video: United International Pictures Norway Vis mer

Snømannen

«Snømannen» slaktes verden over, men i Norge ligger det an til kinosuksess

God start på tross av toer-terninger.

(Dagbladet): Hollywood-stjerner, Norges-reklame og Nesbø-faktor skapte en massiv forhåndsinteresse rundt filmatiseringen av «Snømannen». Forventningene ballet på seg som en snøball i kram snø. Skulle dette bli krimdramaet som for alvor satte Norge på filmverdenskartet?

Men så kom anmeldelsene. Toer av NRK, toer i VG, toer i Aftenposten og toer i Dagbladet, der filmen kalles «noe nær total kollaps».

DN beskriver «Snømannen» som «den beste filmen som noengang har blitt laget», i en drepende ironiladet anmeldelse som i likhet med flere av de andre slaktkritikkene har gått sin seiersgang på sosiale medier.

De første kinotallene er langt fra like dystre. Hittil har 69.940 sett filmen første del av åpningshelga. Dette inkluderer forhåndsvisninger.

- Ikke latt seg skremme

Christin Berg i Nordisk Film Kino sier seg fornøyd:

- Forventningene var skyhøye, men så ble vi bekymret da vi så kritikkene. Denne åpningen tyder på at folk ikke har latt seg skremme, og vil se filmen med egne øyne.

Man må ta høyde for at en god del av salget premierehelga er forhåndskjøpte billetter før anmeldelsene var publisert.

- Forhåndssalget ligger over våre anslag. Mer enn 40.000 er det nest største forhåndssalget vi har hatt etter «Fifty Shades of Grey»-filmen, sier Bård Eion Flaen i filmselskapet UIP.

Interessen ser heller ikke ut til å avta.

- Salget i dag ser også veldig bra ut, og dette er billetter som kjøpes nå. Det er tydelig at folk har lyst til å se filmen, sier Berg.

Hvorvidt det er fordi publikum trosser kritikerne, eller fordi den bortimot unisone slakten vekker nysgjerrigheten, er ikke godt å si.

- Jeg tror folk vil gjøre seg opp sin egen mening, og tilbakemeldingene så langt tyder på at publikum er mer fornøyde enn anmelderne. Dette er ingen terningkast-to-film, sier Flaen i UIP.

Sprikende i utlandet

I løpet av helga har det tikket inn stadig flere utenlandske anmeldelser. Mange ligger på nivå med de norske, men det finnes også de som stikker seg ut.

Britiske NME har en av de blodigste så langt. De trekker fram filmens mange logiske brister, og konkluderer med at det eneste mysteriet er hvordan filmen i det hele tatt har blitt til. De gir én av fem prikker.

Det samme lander The Telegraph på. «Nonsens» og «mareritt» er blant ordene de bruker for å beskrive filmen.

Danske Politiken er mer rause med fire av seks, og dermed blant de mest positive. De beskriver filmen som klassisk nordisk noir, og skriver at «vi har fått en av de mer minneverdige seriemordere på film på mange år».