«Snømannen» stakk av med nesten hele insentivpotten

40,5 millioner til Jo Nesbø-filmatiseringen, restene går til Matt Damons film.

SNØMANNEN:  Micheal Fassbender på filminnspilling av "Snømannen" i Oslo. På endel av bildenen også sammen med Michael Yates, som spiller Harry Holes «stesønn» Oleg
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SNØMANNEN: Micheal Fassbender på filminnspilling av "Snømannen" i Oslo. På endel av bildenen også sammen med Michael Yates, som spiller Harry Holes «stesønn» Oleg Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i år snakket Dagbladet med bransjen om ordningen, og de var fortvilet over at «Snømannen» mest sannsynlig kunne stikke av med hele summen.

Sånn blir det ikke. Ikke helt, ihvertfall.

To filmer får støtte Forskrift om insentivordning for film- og serieproduksjoner trådte i kraft 1. januar 2016.

Da søknadsfristen gikk ut den 21. januar tidligere i år hadde Norsk filminstitutt mottatt fire søknader med totalt budsjetterte kostnader i Norge på 384 millioner kroner. 

Tilskuddsordningen forvaltes av Norsk Filminstitutt og har en ramme på 45 millioner kroner for 2016.

I sitt første vedtaksmøte der søknader til den nye insentivordningen for film- og serieproduksjoner har blitt behandlet, har Norsk filminstitutt vedtatt å tilby tilskudd til «Snømannen» og «Downsizing».

«Snømannen» får størstedelen av potten med 40,5 millioner kroner, mens «Downsizing» får 4,5 millioner, skriver Norsk Filminstitutt i en pressemelding.

- Helt topp Truls Kontny, leder for Norsk filmkommisjon, forteller til Dagbladet at han synes at det fint vi får så spennende prosjekter hit til Norge. 

- Dette er jo helt topp, det viser hva slags suksess denne ordningen er. Selvsagt skulle vi hatt mer og nå får vi så spennende prosjekter hit. Vi får håpe at vi får mer i potten etterhvert så må de gode kreftene prøve å jobbe for at det blir en realitet, sier Kontny før han skryter av hva Norsk Filminstitutt har fått til: 

- Denne ordningen kom på plass før jul og hadde søknadsfrist i starten av januar. Det er utrolig at de har fått til det på så kort tid.

Katie Martin Kelley i produksjonsselskapet Paramount, som står bak «Downsizing», skriver i en mail til Dagbladet at de ikke har noen kommentar til saken.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra produsenten av «Snømannen».

Hemmelighetsfylt produksjon Det har vært viktig for politikerne i Oslo og på Stortinget å få «Snømannen»-produksjonen hit. 

Innspillinga ble ikke endelig lagt til den norske hovedstaden før Oslo kommune la 1,5 millioner kroner på bordet for å lokke produksjonen hit. 

Filmen startet produksjonen i januar og de har holdt korta tett til brystet. 

Når  en av de mest omfattende scenene til «Snømannen» ble spilt inn i og rundt Rådhuset i Oslo fikk ikke engang statistene vite hva de skulle gjøre på forhånd.

Michael Fassbender spiller Harry Hole mens blant annet Jakob Oftebro og «Tombstone»-legenden Val Kilmer dukker opp i andre sentrale roller i filmen.

«Snømannen» er nå en av de to første utenlandske produksjonene som får nyte regjeringens insentivordning for film.

Damon til Norge  «Downsizing» som fikk en litt mindre sum er den Oscar-nominerte regissøren Alexander Paynes nye film.

Planen er at innspillingen av «Downsizing» med superstjernen Matt Damon i hovedrollen skal starte til høsten. 

Filmen er satt i en tidsalder der mennesker krympes for å gjøre de mindre ressurskrevende.

Insentivordningen

• Formålet er å lokke flere storfilmer som kan fremme norsk natur og kultur internasjonalt, samt gi erfaring og jobber til norske filmarbeidere.
• Foreslått av tidligere kulturminister Thorhild Widvey i 2015 og innført i år.
• Hvem som får insentivstøtte avgjøres av Norsk filminstitutt.

Damon, som nylig ble nominert til Oscar for sin rolle i «The Martian», spiller en amerikansk mann som blir krympet og som må flytte til et av verdens nyopprettede samfunn for krympede mennesker.

- Dette er en film med mer enn 200 ansatte, kjente skuespillere og en kjent regissør. Hvis ikke filmen spilles inn her, vil Norge gå glipp av betydelige inntekter og internasjonal markedsføring , sa Per Henry Borch, filmens norske linjeprodusent til Dagbladet i januar. 

Borch fryktet at «Snømannen» allerede hadde blitt lovet store deler av insentivpotten og at Damon-filmen derfor ikke hadde en reel mulighet. 

- Planen nå er at syv til åtte prosent av filmingen skal foregå i Norge. Hvis ikke filmen blir en del av insentivordningen blir det nok kun en liten promille som blir filmet her, sa han. 

Nå har filmen fått en liten bit av insentivkaka, så da er mulighetene for at Damon kommer hit litt større. 

Basert på internasjonalt potensiale  - Hvis de vil søke på ny, må de flytte produksjonen ett år frem i tid, støtten er basert på når produksjonen starter, sier avdelingsdirektør for lansering i Norsk filminstitutt, Stine Helgeland, til Dagbladet. 

Hun forteller at Norsk filminstitutt har jobbet veldig grundig. De har jobbet med å etablere en metode for å vurdere filmene som har sendt inn søknader, slik at de har en metode for denne prosessen som kan fungere på sikt. 

- Tre søknader var kvalifiserte og som oppfylte kravene vi har satt. Formålet med ordningen er jo at den skal bidra med å få store internasjonale serier og filmer til Norge og bidra til økt erfaring og kunnskap i filmbransjen, fortsetter Helgeland.

NFI skriver i pressemeldingen at i vurderingen av - og rangeringen mellom søkere har de vektlagt produksjonenes internasjonale potensial- og størrelse, i hvilken grad prosjektet vil bidra til en reell økning i produksjonsaktiviteten i Norge og hvorvidt den norske budsjettandelen vil styrke den norske filmbransjen ved å skape vekst, økt erfaring og kunnskap.

- Det var veldig tydelig at «Snømannen» ble innstilt som nummer en. Den har fått det den søkte på, så fikk «Downsizing» resten av potten. Det var ikke mer penger i rammene våre rett og slett, sier Helgeland.

«Downsizing» har et norsk budsjett på ca 41 millioner kroner, mens «Snømannen» har et budsjett på omtrent 180 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer