Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snører seg nå

Det har vært en actionfylt uke for europeiske internettbrukere. Den internasjonale interesseorganisasjonen for musikkbransjen, IFPI, og dens britiske søsterorganisasjon BPI gikk i forrige uke til storaksjon mot 459 nettbrukere i Storbritannia, Frankrike, Østerrike, Tyskland, Italia og Danmark. Brukere av fildelingstjenestene Kazaa, eDonkey og Gnutella ble saksøkt for brudd på copyright-lovgivingen.

DET ER FØRSTE GANG

IFPI har gått så drastisk til verks i Europa. I USA har myndighetene allerede hatt en liknende aksjon mot over 5700 nettbrukere.

KAMPEN OM NEDLASTING-

og kopieringsmuligheter har rast i flere år. Det er en uhyre komplisert sak ingen helt klarer å få hull på. Etter hvert som datateknikkene blir mer avanserte, blir også brukerne vanskeligere å kontrollere.

I ENGLAND HEVDER

talsmenn for BPI at aksjonen skjer i kjølvannet av at flere og flere briter er i ferd med å skaffe seg bredbånd, noe som gjør nedlastingsmulighetene mye enklere. Så selv om aksjonene de siste ukene i hovedsak har vært rettet mot dem som legger musikken ut på Internett, og ikke de som laster det ned , begynner copyright-lovgivingen etter hvert også å puste vanlige internettbrukere i nakken.

VI HUSKER DVD-JON

og Napster-saken, men er det sannsynlig at IFPI Norge noen gang vil anlegge sak mot den vanlige internettbrukeren i gata? Statssekretær i Kirke- og Kulturdepartementet Yngve Slettholm hevdet i forrige uke at det er lite sannsynlig at noe slikt vil skje i Norge. «Vi har ikke tradisjon for slike søksmål», mente han overfor Ballade.no.

SÅ FÅR VI NÅ SE DA

, når det i løpet av neste måned blir lagt fram et høringsutkast i Stortinget med forslag til ny åndsverklov.

En lov som vil ta for seg problemstillinger rundt kopisperrer, kopiering og musikknedlasting.

JEG BARE HÅPER

jeg slipper å ta med meg lillebror ned på politihuset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media