Snørr og bart

Når radiolegenden Harald Are Lund (62) mister sitt faste program på P3, er det et symptom på mye. For eksempel at NRKs trekanalmodell på radio er i krise.

Les også:

P3 tar Harald Are Lund-sending av lufta

SMS-aksjon mot Moslets kutt

Underskriftskampanjer. Facebook-grupper. SMS-aksjoner. Overopphetede diskusjonsforum. Fortørnede blogger. Det har ikke fått passere i stillhet at NRK P3-ledelsen etter en «fornyelse av sendeskjemaet» desimerer Harald Are Lunds samlede sendetid i kanalen fra fem til to timer.

Når en irritert P3-musikksjef Håkon Moslet understreker at «vinklingen er feil» i Dagbladets artikkel søndag, og at Lund ikke tas av lufta men beholder to timers P3-sending på mandager, så har han for så vidt rett i det. Men torsdagssendingen som tas bort er samtidig en hellig gral innen musikkformidling på norsk. Lunds vidåpne, evig nysgjerrige og rause tilnærming til all verdens musikk, bokstavelig talt, er antitesen til enhver form for radioformatering. Og sendingen har vært en portal inn i det ukjente og inspirert så mange betydningsfulle norske musikere opp gjennom åra at man må begynne å spørre seg om allmennkringkasteren her ser seg blind på egne målgruppehensyn og samtidig overkjører sitt kultur- og folkeopplysningsansvar på kommersialismens alter.

Det er også noe selvmotsigende over P3-sjefenes høstopprydding i sendeskjemaet, hvor det viktige ungdomsopplysningsprogrammet «Juntafil» heretter får spise seg inn i den hittil musikkøremerkede kveldsflaten fra klokka 18.00 og utover. Dette sekstimersstrekket med spesialprogrammer fram til midnatt har alltid vært P3-ledelsens evige motargument når de er blitt møtt med kritikk for sin A-listepolitikk eller andre kommersielle prioriteringer i musikk- og programvalg på dagtid. Og det er også bare et drøyt år siden P3 fikk slengt begrepet «gubbekanal» etter seg av hiphopgruppa Jaywalkers, og musikksjef Moslet svarte at det er «et faktum at unge folk er opptatt av gammel musikk». Men om dette måtte framstå som vinglete, så er det vel bare enda en illustrasjon på den uforutsigbarheten P3 er så stolt av å stå for.

Å deportere Lund til en times sending i prime time på NRK P2 likner mer på et slags AFP/sluttpakke-opplegg enn reell problemløsning, og er slik sett bare enda et eksempel på brutaliseringen som herjer norske mediebedrifter. Kunnskapsrike gamle menn er som alltid blant dem som ligger dårligst an.

At Harald Are Lund er norsk radios svar på John Peel er blitt noe av en klisjé, men det er verdt å minne om fordi BBC lot Peel få lov til å være Peel stort sett på samme tid og sted på Radio 1 fram til han døde i 2004, uavhengig av lyttertall og profil for øvrig. Fordi han var så viktig. At HAL, som han gjerne forkortes, bare har fått tilbud om en skarve time på P2 som erstatning, har likevel sin naturlige forklaring. Det blir jo litt vanskelig å tilby ham tre timer slik han har på P3-torsdager i dag - tross alt havnet P2 seinest i desember i fjor i den skarpslipte debattkverna for sitt friske standpunkt om å praktisk talt fjerne all pop og rock fra sine spillelister. Klart dette er et nytt og verdig hjem for en gammel rockformidler på vei mot pensjonisttilværelsen.

MISTER SENDETID: Å deportere Lund til en times sending i prime time på NRK P2 likner mer på et slags AFP/sluttpakke-opplegg enn reell problemløsning, skriver Sven Ove Bakke.
MISTER SENDETID: Å deportere Lund til en times sending i prime time på NRK P2 likner mer på et slags AFP/sluttpakke-opplegg enn reell problemløsning, skriver Sven Ove Bakke. Vis mer

All viraken rundt vrakingen av Harald Are Lunds torsdagssending illustrerer altså at NRKs trekanalmodell på radio havner i åpenbare problemer når skruene strammes til både for P2 og P3 med hensyn til profil og målgruppe. Nå er NRKs samlede P1-P2-P3-radioprofil bred-smal-ung eller lav-høy-ung, alt ettersom hvordan du ser det. Og det melder seg nok en gang et akutt behov for å spørre om ikke P2-og-en-halv kanskje er kanalen som kan løse hele problemet. Her kan de samles, alle lytterne P2 ikke vil ha fordi de er så opptatt av all denne dunk-dunk-musikken, og alle lytterne som trodde de var unge nok for P3, men som nå viser seg å være for gamle likevel. Det kan bli et hjem for meg og deg, og ikke minst et hjem med en egen kongesuite for Harald Are Lund.

Snørr og bart