KOMMENTARER

Russeturer

Snørrunger av sin tid

Norsk russ drar til greske øyer for å slåss og knuse beina på hverandre. Er det toppen av næringskjeden av det norske selvbildet vi ser?

FINE I FARTA:
FINE I FARTA: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er vanskelig å se hvor det begynte. For begynte det med Gro Harlem Brundtland som tilsynelatende uten ironi formulerte oljealderens og vinteridretts-suksessenes norske selvbilde da hun før OL på Lillehammer i 1994 sa: «Det er typisk norsk å være god»? OL på Lillehammer ble som kjent «the best Games Ever», en erklæring nordmenn flest tok til seg, helt bokstavelig og ukritisk. Var det da det norske selvbildet fikk en altfor stor dose Møllers tran? Fordi vi - nesten kollektivt - trodde på smigeren fra en av fascisten Francisco Francos ministrer?

Eller begynte det med Henrik Wergeland, bråkmakeren og drankeren, som ifølge tradisjonen var god og full da han red inn på kjøkkenet på favoritthesten Veslebrunen i våningshuset på gården i Eidsvoll der ungene mine har halvparten av sin bagasje fra? Skal vi stryke Wergeland fra pensumlistene på skolen fordi han var en 17. mai-ekstremist som historisk sett er viktig for utviklingen av den provinsielle og særnorske russekulturen? For det vi ser på Kos i sommer er russe-feiring på nasjonalt brygget Møllers tran med høy oktan, blandet med hotte shotter på bar, og for noen kokain og MDMA og annet syntetisk dop under bardisken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer