DNT  vil ikke høre på Vinje turlag. Trolig det eneste turlaget som har erfaring med løyper for fritidskjøring for snøscooter i kommunen. De har bedt ledelsen hos DNT om å lytte til deres positive erfaringer, men de vender det døve øret til, skriver artikkelforfatter.  Foto: Oddmund Lunde
DNT vil ikke høre på Vinje turlag. Trolig det eneste turlaget som har erfaring med løyper for fritidskjøring for snøscooter i kommunen. De har bedt ledelsen hos DNT om å lytte til deres positive erfaringer, men de vender det døve øret til, skriver artikkelforfatter. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

DEBATT

Snøscooter er også friluftsliv

Lytt til erfarne fjellfolk!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sitt svar til meg den 23. april prøver Berit Kjøll i Den Norske Turistforening å få det til å framstå som at de er de eneste som taler friluftslivets sak, og at friluftsfolket står samlet. Men snøscooterførere er også friluftsfolk og vi er uenig i deres syn. Mange snøscooterførere er også medlemmer hos DNT, og er sterkt uenig i DNTs syn.

DNT vil ikke høre på Vinje turlag. Trolig det eneste turlaget som har erfaring med løyper for fritidskjøring for snøscooter i kommunen. De har bedt ledelsen hos DNT om å lytte til deres positive erfaringer, men de vender det døve øret til.

DNT vil heller ikke lytte til ordførerne i Vinje og Hattfjelldal som var med i prøveprosjektet - og som har gode erfaringer å komme med.

Alle meningsmålinger som spør konkret om lovforslaget viser flertall for regjeringens forslag. DNT baserer seg på undersøkelser som spør om frislipp, og undersøkelser som ikke engang har snøscooter som svaralternativ. Hvor relevante er de egentlig? Norsk Friluftsliv, hvor DNT er medlem, har kjørt en egen spørreundersøkelse som viste flertall for at kommunene skulle få kunne opprette løyper.

Rapporten fra Vista Analyse kan det sies mye om, men anslaget deres om antall nye snøscootere har ingen rot i virkelige tall. De kan ikke ha sett på aktuell økning i forsøkskommunene nordpå eller i våre naboland. Her kan det virke som svaret var satt før man lagde regnestykket.

Rapporten fra Naturvårdsverket i Sverige sier at dyr blir mer forstyrret av skigåere enn av snøscootere. Hvorfor vil ikke Berit Kjøll ta tak i det problemet?

Konklusjonen fra Motorferdselsforsøket viser det stikk motsatte av hva Berit Kjøll hevder - den ulovlige kjøringen i sårbare områder reduseres ved opprettelse av løyper. Merkede løyper reduserer også ulykker, det har ikke vært noen dødsulykker på løyper i Norge eller Sverige de siste årene.

Min oppfordring til DNT er: Lytt til erfarne fjellfolk!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer