DEBATT

Snøskuterhelvetet

Hadde jeg vært prest, ville jeg ha sagt til Linda H. Helleland (H) og hennes meningsfeller: «Fader, tilgi dem for det de gjør, for de vet ikke bedre. Og gi dem en snøfri vinter».

RASER I FLOKK: «Det er naivt å tro at norske snøskutersjåfører vil oppføre seg annerledes i Norge enn i Jämtland. Like naivt er det å tro at de bare vil kjøre i merket løypenett», skriver artikkelforfatteren. Foto: Richard Eriksen

Foto: Richard Eriksen
RASER I FLOKK: «Det er naivt å tro at norske snøskutersjåfører vil oppføre seg annerledes i Norge enn i Jämtland. Like naivt er det å tro at de bare vil kjøre i merket løypenett», skriver artikkelforfatteren. Foto: Richard Eriksen Foto: Richard Eriksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringa har gledestrålende åpnet for en mangeårig forsøksordning med kjøring av snøskuter. Over hele landet kom det en massiv protestbølge fra naturvernorganisasjoner, grunneiere, reiseliv og friluftsinteresserte. På regjeringens side står leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen Linda H. Helleland (H), som en klippe i stormen. Hun forteller at saken er en seier for det lokale selvstyret - og at nå vil alle de 108 kommunene som har søkt, få bli med i forsøket som åpner for at de kan få egne løyper for snøskuterkjøring.

Joda. Hadde jeg vært prest, ville jeg ha sagt til henne og hennes meningsfeller: «Fader, tilgi dem for det de gjør, for de vet ikke bedre. Og gi dem en snøfri vinter».

Her har vi faktisk en nesten 50-årig erfaring å øse av fra Sverige. Hadde regjeringen vist interesse for den, ville de ha rygget forferdet tilbake (svenskene ønsker seg jo et lovverk som vi har i dag) - eller kanskje ikke. Det kan jo være at de tror at nordmenn er mer siviliserte på snøskuter, noe kommunene hurtig får erfare ukene etter at skutereierne fyller bensin på skuteren, og raser ut i naturen.At kommunene vil lage skuterløyper er selvsagt. Noen vil også benytte dem, men erfaringen fra Sverige viser at en stor del skutersjåfører trives aller best utenfor. Svenskene har også stor erfaring med at mengder av nordmenn trives best utenfor. Vi behøver ikke gå lenger enn til den fortvilte og ukontrollerte situasjonen i Jämtland, der kommunene de siste par årene har prøvd å lage hindringer for en massiv norsk villmannskjøring, men kommer til kort fordi ingen håndhever regelverket.

En rekke grunneiere er fortvilet, men siden lovverket tilsier at et oppsyn må ha politimyndighet, ser det ikke ut til at problemet kan løses med det første. I mellomtida raser flokker av snøskutere over privat mark, de kjører ned trær og busker, og tar det ikke så nøye om det mangler snø underveis. Og ikke minst - nesten hver vinter blir de observert mens de forfølger ville dyr som flykter i dødsangst.

Verstingene i Jämtland er nordmenn - som ikke får lov til å kjøre snøskuter i Norge. En stor gruppe av dem bruker all sin fritid om vinteren til å kjøre nesten døgnet rundt, og svært mange av dem har kjøpt hytte i den svenske fjellheimen til formålet. Det er heller ikke ualminnelig å kjøre etter å ha drukket både litt og svært mye - for hvem bryr seg.

Mange steder hører man bortimot konstant hvinet fra snøskutere i høy hastighet, og netters tid ser man lyskastere som ildfluer mellom trærne. Det ser ut som om skogen pulserer, og stakkars ville dyr.

Östersundsposten opplyste for et par år siden at det var over tusen norske snøskutere bare på Storlien. Hvor mange det er lenger innover i landet vet ingen, men trolig er det snakk om flere tusen til sammen. I tillegg kjøres norske snøskutere med bil over grensen i helgene.

Det er naivt å tro at norske snøskutersjåfører vil oppføre seg annerledes i Norge enn i Jämtland. Like naivt er det å tro at de bare vil kjøre i merket løypenett, og situasjonen vil raskt komme ut av kontroll. Norsk natur og dyreliv blir skadelidende, og tusener av snøskutere vil ødelegge luft og idyll for skigåere - akkurat som de for lengst har gjort i deler av Jämtland. Og bare glem kontrollører og oppsyn. Det har de ikke klart i Sverige, heller.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer