Anmeldelse: Maja Lunde og Lisa Aisatos «Snøsøsteren»

«Snøsøsteren» er en suveren julefortelling

Norsk julelitteratur har fått en ny klassiker.

REVET VEKK: «Snøsøsteren» av Maja Lunde og Lisa Aisato blir allerede trykket i nye opplag. Butikkene er utsolgt. På bibliotekene er det lange ventelister.
REVET VEKK: «Snøsøsteren» av Maja Lunde og Lisa Aisato blir allerede trykket i nye opplag. Butikkene er utsolgt. På bibliotekene er det lange ventelister. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å finne svakheter ved denne boka er ikke lett. Den har alt man kan vente av en julefortelling. Den er spennende, vakkert utført på alle måter, fylt med både sorg og glede, og akkurat passe sentimental.

Maja Lundes fortelling er inspirert og vakker. Lisa Aisatos illustrasjoner er makeløse. Det er en kjent sak at hun er en formidabel illustratør. Men her overgår hun seg selv i tablåer fulle av følelser, undring og fysiske detaljer som gnistrer av julefeiring.

Blid og rødhåret

Fortellingen handler om Julian, som har fått navnet sitt fordi han er født på julaften. Jula nærmer seg med stormskritt, og den ti år gamle gutten er i svømmehallen sammen med bestekameraten John. Mens han er der, viser er ansikt seg på vinduet, en gnistrende blid, rødhåret jente.

Utenfor hallen treffer han henne. Hun heter Hedvig og har lyst til å bli hans venn. Han blir med henne hjem. Hun bor i et stort, hvitt hus full av spennende rom. Dagen etter kommer han tilbake, og snart er Hedvig og Julian uatskillelige.

Julekalender

Men det er noe som ikke stemmer helt. En gyngestol skifter liksom farge. Utenfor huset til Hedvig ser Julian en gammel, litt skummel mann som tasser omkring. Når han spør Hedvig om hun kjenner ham, drar hun på det. Og hvor er foreldrene hennes?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.