Snowden fikk Bjørnsonpris: - Har aldri angret

- Men planen var aldri å havne i Russland, forteller prisvinneren via videooverføring til Molde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet ga lørdag formiddag Bjørnsonprisen til den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Prisen ble delt ut i Molde med Edward Snowden selv til stede via videolink fra Russland, der han har oppholdt seg siden han avslørte informasjonen som har gjort ham til en ettersøkt mann i USA.

Akademiets president Hege Newth Nouri åpnet utdelingen med en begrunnelse for at årets pris går til Snowden.

- Styret var ikke i tvil, årets pris skulle gis til deg. Prisen, oppkalt etter vår nasjonalskald, gis til en som har gjort en internasjonal innsats for ytringsfrihet, i Bjørnsons ånd, sier Nouri fra podiet.

I juryens begrunnelse heter det at Snowden får prisen grunnet «hans arbeid for personvernet, og for å rette et kritisk søkelys mot staters overvåkning av sine og andres innbyggere».

- Fornøyd med mine avgjørelser
Etter innledningen ble prisvinneren selv intervjuet av Aftenpostens Per Anders Johansen.

Bjørnsonprisen

• Deles ut årlig og går til en person eller en institusjon som har bidratt i stor grad i en internasjonal sammenheng innen det området som omfattes av Bjørnson-akademiets formål. 

• I samsvar med statuttene skal akademiet «arbeide for fremme av litteratur og for
kunnskap om også andre litterære og kulturelle ytringsformer enn de som tilhører
vår egen kulturkrets, også for ytringsfrihet i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.

• Prisen består av 100 000 kroner, en statuett av Hagbart Solløs og et diplom av Ellen Maria Heggdal.

• NRK-journalist Kristin Solberg fikk prisen i 2014.

- Jeg vet at du leste brevet fra USA til Norge nylig, der Norge blir bedt om å pågripe og utlevere deg. Hva tenker du om det, spør Johansen.

- Det er et vanskelig spørsmål, hva tenker man om at myndighetene jakter på seg når man bare vil hjelpe folket sitt? For Norge var nok dette en sjanse de gikk glipp av. Alle i norsk regjering burde sett at det USA ba om, ikke burde etterfølges. Hvis Norge heller hadde innvilget et asyl, tror jeg faktisk ikke det hadde blitt tatt som et angrep på USA. USA lider hvert år under sitt dårlige rykte når det gjelder menneskerettigheter, sier Snowden.

Vurderer rettslige skritt mot Norge - Føler du deg sviktet av Norge og vestlige land som ikke har åpnet dørene for deg?

-Jeg visste hva som ville bli konsekvensene av handlingene mine, og jeg forventet aldri å være fri i dag, jeg trodde jeg skulle sitte i fengsel nå. Mange regjeringstopper ble ydmyket av disse avsløringene. Men dette trengte folk å vite. Jeg gjorde det ikke for å endre regjeringspolitikk, men for at folket skal kunne bestemme selv, gi folket myndigheten tilbake. Jeg kan ikke dra hjem eller møte familien så ofte, men jeg har også fått så mye mer. Jeg er fornøyd med mine avgjørelser, sier Snowden.

Prisvinneren blir også spurt om det stemmer at han vurderer å saksøke Norge for å kunne komme til landet og motta prisen. Det velger han å gi vage svar på.

- I alle land ser mine advokater på hvordan loven beskytter menneskerettigheter. Også når enkeltpersoners handlinger oppfattes som en trussel, sier Snowden.

Aldri planen å dra til Russland Prisvinneren, som nå har oppholdt seg i Russland i to år, forteller videre om hendelsene etter at han flyktet fra USA og søkte asyl i andre land i 2013, inkludert Norge. Det er tydelig at han opprinnelig var motvillig til å lande i Russland.

- Jeg søkte asyl i 21 land, men ingen svarte på søknaden. Da hadde jeg lite valg, selv om jeg aldri mente å dra til Russland, forteller Snowden, før han tydelig engasjert oppsummerer hvorfor man burde bry seg om overvåkning:

- Å si at man ikke bryr seg om overvåkning fordi man ikke har noe å skjule, er det samme som å si at man ikke bryr seg om ytringsfrihet fordi man ikke har noe å si.

- Hva er den viktigste konsekvensen av dine avsløringer?

- Vi har blitt bevisstgjort på at vi blir iakttatt, og må endre på Internett som et resultat av det. Vi må kryptere all kommunikasjon. Myndigheter sier at slik overvåkning må til for å holde oss trygge, selv om slik teknologi aldri har stanset et terrorangrep. Før ante vi ikke hva som foregikk, vi levde i en illusjon. Myndighetene våre stolte ikke på oss. Nå har vi sannheten, vi har en stemme og vi kan endre situasjonen vi lever i, svarer Snowden, før han avslutter med å understreke at han aldri har angret på valgene sine.

Ikke garantert frihet i Norge Norske myndigheter kunne ikke garantere for Snowdens frihet hvis han landet i Norge for å motta prisen, noe som har fått blant annet SV-topp Bård Vegar Solhjell til å reagere

Bjørnson-Akademiet opplyser at de fastholder sin invitasjon til Edward Snowden og jobber videre med å sikre at Snowden kan komme til Norge for å motta prisen på et senere tidspunkt, men i dag måtte prisvinneren altså følge utdelingen via videooverføring.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer