Snowden som vekslemynt

For USA er varsleren Edward Snowden en forræder. For det liberale Europa er han en helt. Men for Russland er han en verdifull politisk kapital.

VERDIFULL: Edward Snowden, her på skjerm fra Moskva. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VERDIFULL: Edward Snowden, her på skjerm fra Moskva. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Det siger etter hvert inn over oss at vi ganske snart lever i Donald Trumps tid. Over hele verden spør folk seg om konsekvensene av jordskjelvet Trump. En som har grunn til å spørre i angst er den amerikanske varsleren Edward Snowden. Han er mannen som til slutt fikk politisk asyl i Russland etter å ha avslørt hvordan amerikansk etterretning driver ulovlig overvåking av privatpersoner over hele verden. Dokumentene Snowden lekket var graderte, men overvåkingen var ulovlig. Derfor er Snowden både en skurk og en helt.

Etter en dramatisk flukt via Hong Kong kom Snowden til Moskva etter at amerikanske myndigheter hadde annullert passet hans i 2013. For den russiske presidenten Vladimir Putin var Snowden en velkommen gave i ei tid da forholdet til USA ble stadig surere. Det var paradoksalt, men like fullt en propagandagevinst for Russland, at det var den stadig mer autoritære Putin som skulle gi Snowden politisk asyl. Man kan neppe kalle asylet ideologisk begrunnet, i Russland ville en som gjorde det samme som Snowden fått lovens strengeste straff. Asylet var mer begrunnnet i ønsket om å gi USA en på tygga, og i vissheten om at Snowden var en politisk kapital som en dag kunne brukes. Den dagen kan nærme seg med stormskritt.

Grunnen er det forventede tøværet mellom USA og Russland etter at Trump tar over Det hvite hus i januar. Trump og Putin har i den amerikanske valgkampen omtalt hverandre i rosende vendinger, og i en av debattene med Hillary Clinton sa Trump at Putin er «sterkere» enn hans egen president, Barack Obama. Et av Trumps sentrale valgløfter er å «fikse» - som han sier det - forholdet til Russland.

Mange har forsøkt å forstå det som framstår som Trumps fascinasjon av Putin. Er det det autoritære sinnelaget - med den totale makt - som virker tiltrekkende? Er det det gjennomførte politisk ukorrekte, altså noe idelolgisk, som er tiltrekkende? Er Trump i enten et avhengighetsforhold eller et takknemlighetsforhold til Russland fordi han har fått låne penger av oligarker med tette bånd til Putin i perioder da hans forretningsvirksomhet var i krise, slik Washington Post har skrevet? Eller synesTrump rett og slett at det er unødvendig og uhensiktsmessig å ha en konflikt med et land som Russland på grunn av menneskerettigheter, og konflikten mellom Russland og Ukraina?

Vi vet ikke. Det vi vet er at flere av Trumps rådgivere har hatt tette bånd til russiske og ukrainske oligarker, og at Trump i sommer fikk fjernet kritikk av Russland i partiprogrammet til det republikanske partiet under partiets årsmøte. Og det vi aner er store forventninger i Moskva om et annet forhold til USA etter at Trump er president.

Putins ønskeliste til Trump er lang og detaljert. På toppen av ønskelista står opphevelse av sanksjonene mot Russland på grunn av annekteringen av Krim i 2014, og støtten til pro-russiske opprørere i Øst-Ukraina. Høyt på ønskelista står det også at Trumps USA kun krigenr mot IS i Syria, og fjerner kravet om at Russlands allierte, Bashar al-Assad, må bort. Og generelt så ønsker Putin politisk handlingsrom i sine nærområder. Putin vil ha en verden delt inn i innflytelsessfærer, slik han kontant har demonstrert i Ukraina og Georgia.

Donald Trump har gjort et poeng av at han først og fremst er en «deal-maker». Og det ville være underlig for en «deal-maker» å inngå en avtale med Putin uten å få noe igjen. For hva har Putin å tilby Trump uten generelle forsikringer om behovet for et bedre forhold, og ellers god jul og godt nyttår? Jo, Putin har varsleren Edward Snowden.

Men hvordan kan Snowden ofres utes at Putin taper ansikt? For det første så har ikke Putin noe ansikt å tape overfor det liberale Europa og USA, som er Snowdens støttespillere. Putin forakter liberalere. For det andre så er ikke Snowden noen naturlig russisk helt, så det er lite for Putin å tape på hjemmebane. For det tredje så er det noe som heter byråkratiske prosedyrer. Og Snowdens tre-års visum til Russland går ut til sommeren.

Byråkratier - ikke minst det russiske - er slik laget at man enkelt kan finne - eller finne på - et ubetydelig regelbrudd som Snowden har begått. Dermed kan man ha et påskudd for å kunne si at Snowden «dessverre» ikke lenger vil få forlenget sitt russiske visum. Game over. Snowden må hjem til USA, fordi ingen andre land kan eller vil ta imot ham. Hvis ikke noen har baller til å redde varsleren Snowden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.