KOMMENTARER

Snowden som vekslemynt

For USA er varsleren Edward Snowden en forræder. For det liberale Europa er han en helt. Men for Russland er han en verdifull politisk kapital.

VERDIFULL: Edward Snowden, her på skjerm fra Moskva. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VERDIFULL: Edward Snowden, her på skjerm fra Moskva. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det siger etter hvert inn over oss at vi ganske snart lever i Donald Trumps tid. Over hele verden spør folk seg om konsekvensene av jordskjelvet Trump. En som har grunn til å spørre i angst er den amerikanske varsleren Edward Snowden. Han er mannen som til slutt fikk politisk asyl i Russland etter å ha avslørt hvordan amerikansk etterretning driver ulovlig overvåking av privatpersoner over hele verden. Dokumentene Snowden lekket var graderte, men overvåkingen var ulovlig. Derfor er Snowden både en skurk og en helt.

Etter en dramatisk flukt via Hong Kong kom Snowden til Moskva etter at amerikanske myndigheter hadde annullert passet hans i 2013. For den russiske presidenten Vladimir Putin var Snowden en velkommen gave i ei tid da forholdet til USA ble stadig surere. Det var paradoksalt, men like fullt en propagandagevinst for Russland, at det var den stadig mer autoritære Putin som skulle gi Snowden politisk asyl. Man kan neppe kalle asylet ideologisk begrunnet, i Russland ville en som gjorde det samme som Snowden fått lovens strengeste straff. Asylet var mer begrunnnet i ønsket om å gi USA en på tygga, og i vissheten om at Snowden var en politisk kapital som en dag kunne brukes. Den dagen kan nærme seg med stormskritt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer