Snowdens russiske eksil

Edward Snowden har begynt å lære seg russisk, og venter på besøk fra sin far fra USA. Livet i et livslangt eksil begynner å ta form.

FRI MANN: Dokumentet som viser at Edward Snowden har oppholdstillatelse i Russland. Foto: AP / NTB Scanpix
FRI MANN: Dokumentet som viser at Edward Snowden har oppholdstillatelse i Russland. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

I ettermiddag kunne verdens mest ettersøkte mann Edward Snowden gå ut i Moskva som en fri mann. Ifølge sin advokat, Anatolij Kusjerena, tok han en drosje og forlot Sjeremetevo-flyplassen, der han har sittet innestengt i mer enn fem uker. Han var en fri mann etter å ha fått innvilget midlertidig asyl i et år.

Snowdens advokat sier at mannen som USA vil ha tak i som landsforræder og spion vil møte pressen idag, men at han først vil orientere seg litt i det han kalte «russiske realiteter». Hva det betyr er vanskelig å si, men etter alt å dømme så innebærer det blant annet en obligatorisk helsesjekk med hiv-test og tuberkulose-test, og registrering på en adresse i det russiske immigrasjonsbyråkratiet. Ellers er Snowden å betrakte som en fri mann, kunne advokaten opplyse.

Skjønt fri? Snowden er fortsatt en jaget mann, og advokat Kusjerena understreket at den viktigste oppgaven nå er Snowdens sikkerhet. Vil han opptre med livvakter, slik mange mektige menn i Moskva gjør?

Vil han bo i en leilighet stilt til disposisjon av russiske myndigheter, og med sikkerhet som en del av pakka? Vil han kunne bevege seg fritt rundt i Moskva, eller i hele Russland, slik oppholdspapirene hans sier han kan? Det er spørsmål som vil bli avklart de nærmeste dagene og ukene. Det eneste vi vet er at Snowden ikke kan fortsette å lekke kompromitterende opplysninger om «våre amerikanske partnere». Det vet vi med sikkerhet, fordi det har president Vladimir Putin sagt.

Helt siden Snowden landet i Moskva 23. juni har han agert som om han ville til Latin-Amerika. Der venter tre land, Venezuela, Nicaragua og Ecuador, på å ta imot ham. Men kommer han noen sinne dit? Stadig mindre tyder på det. USA har demonstrert at de vil tvinge fly som flyr over vennligsinnede land til å lande hvis Snowden skulle være ombord. En reise fra Vladivostok - både i lufta og til sjøs - vil være en risiko, fordi ingen kan gi garantier for hvor langt USA vil gå for å få tak i varsleren som avslørte at amerikansk etterretning kan se oss alle i kortene.

Mye tyder derfor på at Latin-Amerika inntil videre er plan B for Snowden, og at plan A er å bygge en tilværelse i Russland. I forrige uke fikk Snowden det klassiske historieverket i 12 bind, Den russiske stats historie, av Nikolai Karamzin i gave. Han skal ha begynt å lære seg russisk, og også å lese russiske klassikere. Advokat Kusjerena kunne idag også fortelle at det nå sendes en invitasjon til Snowdens far, slik at han kan komme å besøke sønnen i Moskva.

Men hva slags liv venter Snowden i Moskva? Den mest åpenbare parallellen til vestlige i livsvarig aksil i den russiske hovedstaden er Cambridge-spionene Kim Philby, Guy Burgess og Don Maclean på 1950- 0g 60-tallet. De to første vansmektet i sitt eksil, og støtte seg mer og mer til alkohol. Men Maclean lærte seg russisk og fikk et rikt sosialt og profesjonelt liv i Russland.

Det er begrenset hva Snowden kan si fra sitt russiske eksil. Men det er liten tvil om at han har en historie å fortelle. Hans eventuelle selvbiografi vil etter alt å dømme bli en bestseller, og løse det han måtte ha av økonomiske problemer. Moskva er dessuten ikke hva den var i Cambridge-spionenes tid, det er en moderne kosmopolitisk by, som pulserer 24 timer i døgnet. Og det er et interessant arbeidsmarked, også for utenlandske IT-eksperter.

Uansett, det som var tenkt å bli en kort mellomlanding, ser ut til å bli Snowdens skjebne. Det kunne gått vere for en varsler av Snowdens kaliber.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.