Snu pyramidene

Det er bare to måneder igjen til det 21. århundre begynner. De hundre år vi har bak oss, ble preget av den andre industrielle revolusjon som århundret ble innledet med. Vitenskapen hadde i forveien banet vei for en helt ny tenkemåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kopernikus, Kepler og Newton rev ned kirkens verdensbilde og dermed dens maktmonopol. De hevdet at jorda ikke var flat, men rund. Jorda var heller ikke universets sentrum.

Opplysningstiden begynte. Ny vitenskap skapte ny teknologi. Dampmaskinen, elektrisiteten, toget, telegrafen og mye annet la grunnlaget for ny industri. Det vokste fram et liberalt borgerskap og et industriproletariat som hadde en felles interesse i å sprenge det gamle føydalsamfunnets grenser. Vi kan si at dagens politiske partier og ideologer, det samfunnssystem vi i dag har og de organisasjonsmodeller vårt arbeidsliv har vært bygget opp etter, er et resultat av de teknologiske endringer som fant sted for hundre år siden. Det 21. århundre begynner på samme måte. Vi er inne i en teknologisk revolusjon som er minst like dyptgående som den forrige. De fleste av det gamle industrisamfunnets organisasjonsmodeller og ideologiske motsetninger er i ferd med å falle fra hverandre. Rett og slett fordi de ikke fungerer eller sier oss noe i en ny teknologisk virkelighet.

Jeg kan bare snakke på vegne av mitt eget parti: Skal Arbeiderpartiet overleve og beholde styringskraften inn i informasjonssamfunnet, må vi gå inn for store endringer i vårt velferdssystem, i det politiske systemet og i måten vårt parti arbeider på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer