Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snublende nær ny Emmylou-cd

56 år, millioner av solgte plater, to jenter med to menn, tre bikkjer og fem katter inn i livet er Emmylou Harris glad for én ting: At hun ikke liker Shania Twain og Garth Brooks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Jeg liker dyr, men ikke Shania Twain og Garth Brooks - de er et annet dyr, sier den sjarmerende dama til Dagbladet.

- Jeg rir min ponni - det de driver med og all hypen rundt for å presse platesalgene til det maksimale har jeg ingen ting til overs for. For det er ikke min musikk, ikke det jeg vokste opp med. Ikke er det country & western, heller. Det er popmusikk, sier Emmylou Harris. Og:

- Jeg skjønner ikke dem som ønsker eller prøver å lage musikk for alle.

C&W-sjela

Emmylou Harris er i Europa - nærmere bestemt London i går og Amsterdam i dag - for å promotere sitt nye album «Stumble Into Grace» som slippes 22. september.

Det er ikke mye snublende med dama, men «grace» (ynde, eleganse, elskverdighet), you bet. Og det nye albumet er minst like rolig og vakkert som Emmylou der hun sitter og snakker om countrymusikkens sjel i en verden der bakmenn og markedsføringsgenier kjører det store pengeløpet - i grøfta, mener Emmylou - for de skreddersydde artistene med sexappeal, store lepper og harde rumper.

Så hvor er den da - countrysjela?

- I hendene på de gode, sier hun. - Hos folk som Julie og Buddy Miller, Lucinda Williams, Patty Griffin, ja, til og med Bruce Springsteen med flere. Og bare jeg tenker på Bruce - han skriver fantastiske låter og har fortsatt mye inne.

- Jo, det er der den er, sier hun. - Sjela.

Barnevakt

England og Nederland er valgt som stoppesteder på promo-turen fordi det var der hun slo gjennom først. Etter solodebuten med «Pieces Of The Sky» i 1975. Overveldet over at hun lå på 107. plass på hitlistene i Amerika - hun var jo bare en kafésanger som ble plukket opp av legendariske Gram Parsons i 1972 og gjort til hans duettpartner inntil han døde av en overdose i ørkenen utenfor Los Angeles ett år seinere - skjønte hun ingen ting av suksessen i Europa.

- I lucked into the whole thing, sier hun. Det var altså bare flaks. Og grunnen får du her: En barnevakt som var på rett sted til rett tid.

- En liten millimeter og jeg hadde vært et annet sted, sier Emmylou Harris. - Hvis barnevakten min ikke hadde vært på konsert med Parsons og The Flying Burrito Brothers akkurat den gitte kvelden, og hvis hun ikke hadde gitt ham nummeret mitt og han ikke hadde ringt, hvem vet hva det hadde blitt av meg?

Turné med Neil Young

Åtte av Emmylou Harris' album har solgt over én million eksemplarer. Det er som hun sier «lite, slik det er i dag». Men det betyr ingen ting, det er troverdigheten som teller. Og at hun sitter godt der hun sitter - på sin egen ponni.

- Jeg skal ri til jeg ikke orker mer, sier hun.

- Jeg liker den stien jeg har valgt. Og det kommer flere plater etter denne - så lenge jeg har noe å si og en stemme å synge det med, vil det komme et nytt album hvert annet eller tredje år.

Etter europaturen rir Emmylou Harris til sin gamle venn Neil Young. For å gjøre ti konserter rundt om i Amerika. Hun er ikke sikker på hva det innebærer, but so what?

- Neil is cool, sier Emmylou.

- Det går sikkert bra.

NY PLATE: Emmylou Harris kommer snart med oppfølgeren til «Red Dirt Girl», som fikk en sekser i Dagbladet. «Stumble Into Grace» kommer om vel en måned.