ISKANTEN: Spørsmålet om iskanten skal behandles i Stortinget i løpet av våren. Jeg forventer at Jonas går imot regjeringen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ISKANTEN: Spørsmålet om iskanten skal behandles i Stortinget i løpet av våren. Jeg forventer at Jonas går imot regjeringen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Snur du kappen etter vinden, Jonas?

Når Støre uttaler seg om klimapolitikk, sås det ofte tvil om hva han egentlig sa.

Meninger

Jeg ser frem til å jobbe for Jonas Gahr Støre som statsminister i 2017. Det er bare ett problem. Når han uttaler seg om klimapolitikk, sås det ofte tvil om hva han egentlig sa.

På AUFs sommerleir sa Jonas at to tredeler av oljen må bli liggende under bakken. Men det var ikke det han mente. I forrige uke uttrykte Jonas støtte til regjeringas grense for iskanten i Barentshavet. Men det var ikke det han sa.

Det spiller ingen rolle hva som faktisk sies, hvis det som oppfattes er tvetydig. Tydelige svar er avgjørende for Arbeiderpartiets klimatroverdighet. Miljøbevegelsen sluttet å høre på festtaler for lenge siden. Det eneste som teller, er god politikk.

Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er en kampsak for AUF. På landsmøtet i 2013 kjempet vi gjennom et kompromiss om at partiet skal ta stilling til oljeboring på et senere landsmøte, altså nå april.

Det som er skummelt denne gangen, er at ingen vet om det blir en hard kamp å ta. Ingen vet hvor Jonas står. Resultatet er at AUF og den fremtidsretta delen av partiet blir passive.

Enda skumlere er det om Jonas støtter regjeringa om iskanten. Regjeringa ønsker å åpne flere områder for oljeboring, og vil flytte grensa lengre nord enn hva Polarinstituttet operer med i sin faglige vurdering. Flytting av iskanten er i strid med målet om å kutte i EUs CO2-utslipp med 40 % innen 2030. Dessuten har Polarinstituttet og miljødirektoratet anbefalt at flere av de utlyste områdene ikke åpnes, fordi de nye blokkene ligger i svært sårbare områder. Et annet viktig argument, er at et eventuelt utslipp vil være veldig vanskelig å håndtere, fordi områdene ligger lengre fra land enn vi har hatt oljeinstallasjoner før.

Spørsmålet om iskanten skal behandles i Stortinget i løpet av våren. Jeg forventer at Jonas går imot regjeringen. Jeg forventer også at han støtter AUF på landsmøtet om Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvis ikke, er Arbeiderpartiets grønne skifte et spill for galleriet. Vi har ikke råd til dobbeltkommunikasjon. Folk ønsker ikke en statsminister som skifter politikk etter hvem han snakker med. Arbeiderpartiet, med Jonas i front, kan ikke snu kappen etter vinden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.