«Sunn Skjoldkjertel»

Snur om «klarsynt»-bok: - Det trengs en opprydning

Forlaget tar kritikk for måten de har omtalt den omstridte boka på, men utelukker ikke et andreopplag.

SNUR: Cappelen Damm har fått kritikk fra flere hold for måten de omtaler boka «Sunn skjoldkjertel». Nå endrer forlaget omtalen på sine nettsider. Foto: Cappelen Damm
SNUR: Cappelen Damm har fått kritikk fra flere hold for måten de omtaler boka «Sunn skjoldkjertel». Nå endrer forlaget omtalen på sine nettsider. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag skrev Dagbladet om boka «Sunn skjoldkjertel» av amerikaneren Anthony William, utgitt i Norge på forlaget Cappelen Damm. Forlaget får kritikk fra flere hold, blant annet for måten de omtaler boka i omslaget og på sine nettsider. Der heter det blant annet at forfatteren «ble født med evnen til å kommunisere med en åndelig kunnskapskilde som gir ham nøyaktig informasjon om sykdom og helse», og at han «punkterer myter og vanlige forestillinger om denne livsviktige kjertelen, med opplysende svar». Det rettes også kritikk mot at boka er kategorisert under «Fakta».

Både boka og forlaget har fått sterk kritikk fra blant andre «Twitter-lege» Wasim Zahid, og på fredag ble forlaget klaget inn til Forbrukertilsynet av stortingsrepresentant Tom-Christer Nilsen (H) i næringskomiteen.

- Enig i kritikken

- Vi er enige i kritikken om at det var feil å kategorisere boka under «Fakta», og vi er enige i at det burde stått «hevder at», sier direktør Elisabeth Steen i Cappelen Damms sakprosaavdeling til Dagbladet.

- Dette er en feil fra forlagets side som vi beklager, og som vi skal rette opp i.

Søndag opplyste Steen at omtalen på forlagets nettsider ville bli endret seinest mandag morgen, og det er nå lagt inn «hevder at» om Williams klarsynte evner. Den vil også endres ved et eventuelt andreopplag av boka. Førsteopplaget er ifølge Steen nesten utsolgt.

- Nå skal vi ta et møte der vi skal se på hvordan vi kategoriserer slike bøker, eksempelvis bøkene som er utgitt for Energica Bokklubb. Det er snakk om mange titler, så det er en stor jobb, men det trengs en opprydning.

SJEL, KROPP OG SINN: Nina Normann Ferguson er redaksjonssjef i Energica bokklubb. Foto: Energica.
SJEL, KROPP OG SINN: Nina Normann Ferguson er redaksjonssjef i Energica bokklubb. Foto: Energica. Vis mer

Energica bokklubb gir ifølge sin egen nettside ut «bøker, film, musikk, bruksting og velværeprodukter som nærer sjelen, kroppen og sinnet». «Sunn skjoldkjertel» er i første omgang utgitt for Energicas medlemmer, men er også tilgjengelig i bokhandler.

Steen understreker at originalopplaget inneholder et avsnitt som klargjør at boka ikke skal brukes som erstatning for medisinsk behandling. Avsnittet er på en av de første sidene i boka, og lyder som følger:

«Informasjonen i denne boka må ikke benyttes som erstatning for medisinsk veiledning, oppsøk alltid lege. Du står selv ansvarlig om du følger bokas råd. Verken forfatter eller forlag kan klandres for tap eller skade oppstått som følge av bruk eller misbruk av innholdet i denne boka, for å unnlate å kontakte lege, eller for å følge råd publisert på tredjeparts nettside.»

- Uetisk

Stortingsrepresentant Tom-Christer Nilsen (H) i Stortingets næringskomité er blant dem som reagerer. Torsdag i forrige uke klaget han forlaget inn til Forbrukertilsynet. Grunnlaget for klagen er omtalen av boka på forlagets nettsider. Nilsen mener markedsføringen er uetisk.

- Omtalen gir et inntrykk av at Cappelen Damm går god for at William er i kontakt med åndelige vesener som gir ham informasjon om helse, sykdommer og helbredelse. Dette er påstander som hadde vært ulovlige om det sto på kosttilskudd, og det er etter mitt syn så alvorlig at Forbrukertilsynet burde komme på banen, sier han til Dagbladet.

Cappelen Damm ønsker ikke å kommentere klagen eller Nilsens uttalelser, annet enn med det ovennevnte.

- Hjerteløst

Nilsen mener forfatteren henvender seg direkte til mennesker med alvorlige sykdommer, og hevder å lære lesere å diagnostisere og kurere stoffskiftesykdommer.

- Det er nærmest hjerteløst. Hadde Cappelen Damm tatt forbehold om at dette er ting William hevder, hadde det forholdt seg annerledes. I stedet framgår det at forlaget går god for helbredelsesteknikkene, uten å nevne at dette er svært omstridt, og for det meste bare tull, sier han.

- Vi lever i et land med stor tillit til institusjoner, og ikke minst til norske utgivere. Det gir forlagene et stort ansvar.

Han vil ikke ta stilling til om det originale opplaget bør tilbakekalles.

- Det er min oppfatning at folk skal kunne komme med det tullet de vil. Det er en del av ytringsfriheten vi trenger for å sikre viktige stemmer. Dette er ikke en viktig stemme, men jeg vil likevel forsvare den. Men da må man ta forbehold.

HAR KLAGET INN FORLAGET: Tom-Christer Nilsen (H) har klaget inn Cappelen Damm til Forbrukertilsynet.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HAR KLAGET INN FORLAGET: Tom-Christer Nilsen (H) har klaget inn Cappelen Damm til Forbrukertilsynet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Nilsen reagerer også på at Cappelen Damm sier de ikke vil delta i offentlig debatt.

- I det du har omtalt ei bok gjennom reklame, har du allerede tatt del i det offentlige ordskiftet. Som ansvarlig utgiver må du kunne stå for både boka og det du selv har sagt, sier han.

- Dette inngår i en trend der udokumenterte påstander, oftest på nettet, får stå uimotsagt. Der skjer enten fordi folk ikke orker å ta til motmæle, eller fordi påstandene befinner seg i et ekkokammer uten kritiske stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer