Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snur ryggen til naziforedrag

«En forbryter». «Skammelig». .«Pinlig». Flere av Norges fremste forfattere vil boikotte Norsk Litteraturfestival dersom nazihistorikeren David Irving (70) slipper til på talerstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I mine øyne er David Irving en forbryter, punktum finale. Det han holder på med er så lurvete og dumt at det er helt idiotisk av festivalen å ta i det. Mannen bør ikke få slippe inn i landet vårt en gang. Hvis festivalen gir ham et honorar for å delta, og slik sett bidrar til at han kan fortsette sitt menneskefiendtlige arbeid, er det et hysterisk eksempel på hvor langt ytringsfriheten har nådd, sier Tore Renberg.

Den bokaktuelle forfatteren har mildt sagt lite til overs for at litteraturfestivalen, som arrangeres på Lillehammer i mai neste år, har invitert briten David Irving for å holde foredrag om festivalens tema: Sannhet. Irving har i en rekke bøker de seineste tiåra forfalsket kilder for å avvise nazistenes jøde- utryddelser. Han har også blitt fengslet for dette.

- Kommer Irving, vil jeg boikotte festivalen. Det blir for ekkelt og problematisk for meg å delta. Ytringsfrihet er ikke retten til dumhet, men noe vi har for å beskytte oss mot det.

Litteraturfestivalen opplyser til Dagbladet at kontrakten med Irving ikke er endelig undertegnet. Foredragsholdere honoreres vanligvis i forhold til Norsk Forfattersentrums minstesatser. Den menneskefiendtlige støtten deres til Irvings originalforedrag vil i så fall beløpe seg til 5800 kroner.

Avgjøres i dag

Renberg er ikke alene om å ville boikotte eller vurdere å boikotte festivalen dersom Irving får slippe til.

Både Anne B. Ragde, Anne Karin Elstad, Unni Lindell, Erik Fosnes Hansen, Frode Grytten og Tove Nilsen stiller seg bak Renberg.

- Ett sted må tulleidealismen stoppe, og det er når man inviterer én som står for gammelnazisme til en litteraturfestival. En av ringvirkningene dette får, er at veldig få oppegående forfattere vil delta. Alt festivalledelsen sier er pinlig og skammelig. Denne festivalen takker jeg nei til, og jeg oppfordrer alle andre til å gjøre det samme, sier Nilsen

INVITERT: Nazihistorikeren David Irving (70) er invitert til Norsk Litteraturfestival, som arrangeres på Lillehammer i mai neste år. Nå reagerer mange norske forfattere, som vil boikotte festivalen hvis Irving kommer. Foto: SCANPIX
INVITERT: Nazihistorikeren David Irving (70) er invitert til Norsk Litteraturfestival, som arrangeres på Lillehammer i mai neste år. Nå reagerer mange norske forfattere, som vil boikotte festivalen hvis Irving kommer. Foto: SCANPIX Vis mer

Erik Fosnes Hansen spør seg om arrangørene er klar over hvilket framtidig stempel de setter på sin egen festival ved å ukritisk overlate talerstolen til en dømt nazisympatisør.

- Om ledelsen tror Irving kommer til å snakke om løgn og sannhet i en opphøyet modus, tar de feil. Han kommer til å lyve, som alltid. Jeg regner med at festivalen vil tiltrekke seg Blitz og andre protestanter, og der de kommer, kommer skinheads, så dette kan jo bli en livlig tilstelning, mener han.

Styreleder Jesper Holte i Norsk Litteraturfestival beklager på det sterkeste dersom norske forfattere uteblir på grunn av Irvings foredrag. Ellers ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere. I stedet viser han til en pressekonferanse festivalen vil holde klokka 12.30 i dag, der Irvings eventuelle deltakelse vil bli avgjort.

- En form for knebling

Ikke alle norske forfattere avbestiller togbilletten til Lillehammer om Irving kommer. Karin Fossum understreker at hun ikke har kjent forbrytelsene Irving benekter direkte på kroppen.

- Men vi skal ikke nekte noen å si det de mener, selv om det de sier er ubehagelig. Det blir en form for knebling, og vi bekjemper ikke problemet på denne måten, mener hun.

Heller ikke Vigdis Hjorth vil boikotte festivalen.

- Men det ligger et stort ansvar på festivalen for at dette ikke skal oppleves som veldig krenkende for veldig mange. Det er forskjell på at alle skal få ytre seg og på å invitere folk opp på scenen, sier hun.

image: Snur ryggen til naziforedrag

Dagbladet har i flere år vært blant hovedsponsorene til Norsk Litteraturfestival. Sjefredaktør Anne Aasheim understreker at Dagbladet har vanntette skott mellom rollen som sponsor og rollen som redaksjonell, uavhengig aktør.

- Som sponsor redigerer vi ikke programmet for litteraturfestivalen, men på redaksjonell plass har vi allerede uttrykt at vi synes det er en dårlig idé å invitere David Irving, sier hun.

VIL BOIKOTTE: Tore Renberg.
VIL BOIKOTTE: Anne Karin Elstad.
VIL BOIKOTTE: Erik Fosnes Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!