Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Brockhampton - «Ginger»

Snur sårbarhet til stolthet

Brockhampton er forbilledlig unike når de er på sitt mest åpenhjertige.

Foto: Sony Music
Foto: Sony Music Vis mer

«Ginger»

Brockhampton

4 1 6

Rap Alternativ rap

Plateselskap:

RCA / Sony Music

«Sterke gutter som tør å gråte.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Mens man fortsatt har et stykke igjen, er det liten tvil om at den historisk sett emosjonelt selvfornektende rapsjangeren de siste åra har tatt tak i mange av sine gamle holdninger.

Først via en følelsesrevolusjon anført av ledestjerner som Drake og Kanye West, og seinere generasjonen med artister de inspirerte. En ung og mindre fordomsfull scene hvor både sårbarhet og kjønnsroller ikke lenger har vært preget av samme type tabu som tidligere.

Texas-kollektivet Brockhampton står ikke bare i spissen for fenomenet, men er samtidig alternative innenfor miljøet selv. Bygget på en særegen miks av sjangerens stilarter som først og fremst føles unik live.

På skive er det heller guttas fryktløse oppriktighet som skiller dem ut fra resten av hiphop-scenen, illustrert av de to guttene som omfavner hverandre inderlig på coveret av femtealbumet «Ginger» (visstnok inspirert av deres nye «mentor» Shia LaBeouf). Et fotografi som like godt kunne ha prydet et indierock-album.

Blikkfanget hinter til åpenheten rundt den nevnte sårbarheten unge menn gjerne gjemmer dypt på innsida. Sårbarhet Brockhampton velger å snu snur til stolthet: «I’m weak and I’ll say it proud».

JOBAs linje fra det fine sporet «Big Boy» er bare en av mange relaterbare øyeblikk som har gjort dem til talsmenn for de mange som faller utenfor. De som ikke nødvendigvis lever opp til rollen som forventes fra samfunnet. Og igjen er det her gruppa er på sitt beste.

På andre låter, som «Boy Bye», forsvinner det forbilledlige særpreget i rapflows åpenbart inspirert av sørstatsveteranene T.I. og Young Jeezy. En kreativ ubalanse som gjør at de enda ikke er i nærheten av å være like spennende som for eksempel det nå mer oppløste Odd Future (ja, jeg vet det er en lat sammenlikning).

Likevel vil det være ren ignoranse å avfeie innflytelsen deres i et kulturelt tomrom hvor «boybandet» fra San Marcos har opparbeidet seg imponerende monopol.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling