Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snurr film

Filmport gir Oslo-publikummet gode filmer. Og noe å tenke på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også Lovende filmfest

DET BEGYNTE for ett og et halvt år siden. To unge menn jobbet med Concerto Grosso-arrangementene til Oslo Filharmonien, hvor de blant annet fikk foredragsholdere til å snakke om musikken man skulle høre.

Og hvorfor ikke gjøre det samme med film?

FILMPORT ER EN NY FILMUKE i Oslo, og et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Kinematografer, Aschehoug og en rekke kulturpersoner. Og går det som arrangørene har planlagt, så vil du i løpet av disse dagene ikke bare bli underholdt av film, men også lære noe. Du vil oppleve film på en litt annerledes måte, og kanskje snakke med noen helt ukjente etter «the end».

Christin Berg er vanligvis programsjef hos Oslo Kinematografer, og har fått samme ansvar i Filmport. Har hun noe spesielt å anbefale?

- Hvor skal jeg starte? Siden jeg har ansvar for filmene, vil jeg selvfølgelig anbefale alle...

Etter et par sekunders betenkningstid er hun likevel i gang.

- Vi har vært veldig heldige med filmene, som «Gosford Park» , som ble Oscar-nominert for et par dager siden. Det er Robert Altmans eminente ensembledrama, en film med utallige hovedkarakterer, intriger og mord i beste Agatha Christie-stil. Den er virkelig stilsikker, og har handling på mange plan. Den vises som åpningsfilm fredag, og før visningen på lørdag vil Yngve Sæther holde en innledning om Altman. Han vil med utgangspunkt i denne filmen snakke om hvor viktig Altman har vært for amerikansk independent.

Lørdag er ellers dagen for film og bok.

- Vi åpner med «Sprengeren» , en helt fersk film av Colin Nutley, basert på en bok av Liza Marklund. Hun vil også være der, for etter filmen skal vi ha et miniseminar om nordisk krim i bok og film, og et om bøker som blir film.

På søndag kommer deler av familien Benestad flyvende inn direkte fra Berlin.

- Anne Hoff skal ha en munter samtale med far og sønn etter filmen. «Alt om min far» er forøvrig en veldig intens og inderlig film som folk kommer til å bli grepet av. Den er absolutt å anbefale!

MANDAG ER VIET REALITY. Da vises den tyske filmen «Eksperimentet» , og den amerikanske «Series 7: The Contenders» - hvor deltagerne i stedet for å stemme hverandre ut, får skytevåpen. Og så er det om å gjøre og overleve.

- Begge filmene handler om hvor mye folk er villige til å gå med på for berømmelse og penger. Eller for å skaffe seg en ny identitet - for det er jo det dette handler om, sier Berg.

JO RAKNES SKAL LEDE DEBATTEN mellom Trond Blindheim (BI), journalist Anders Giæver og Trine Syversen, professor i medier og kommunikasjon. Og finne ut om de kan si noe lurt om hvilken virkelighet er det vi ser når vi titter gjennom reality-vinduet.

- Men hvis du skal få med deg bare én film, hva blir det?

- Det er jo så mange forskjellige sjangrer! Men la meg si at hvis du vil le, så går du og ser «The Royal Tenenbaums» . Hvis du virkelig vil la deg ryste inn til margen, så ser du «The Believer» - og hvis du vil la deg forføre, så må du se «The Man Who Wasn\'t There» .

Filmport begynner i dag og varer til torsdag. Filmene vises på Vika i Oslo, og billetter kan kjøpes på alle kinoer i byen, eller på nettet. Seminarene er helt gratis!

Programmet finner du på Manual

Sjekk sidene til Filmport for mer info.

STJERNEFILMER: Gwyneth Paltrow er en av skuespillerne du kan se under Filmport i Oslo. Hun spiller i filmen «The Royal Tenenbaums» - programsjefens anbefaling hvis du vil ha en film å le av.
Hele Norges coronakart