Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snus og kreft

LEWIN

og Lund angriper organisasjonen Tobakksfritt i Dagbladet 9 november. De hevder at forslaget om økte priser på snus bygger på feil grunnlag og at forslaget kan få negativ effekt på folkehelsen. De forfekter at snus er nyttig i en strategi for å redusere helseskadene ved røyking.

Årsaken til Tobakksfritt sitt forslag om økte avgifter på snus, er den skremmende økningen i bruken av snus. Siden 1990 er andelen menn i alderen 16-44 år som snuser daglig firedoblet. Blant 15 år gamle gutter snuser over 20% daglig eller av og til. Vi vet lite om bruk av snus blant ungdom vil være en inngangsport til røyking. Prisøkning er et effektivt middel for å redusere bruken av snus og vil ha størst effekt blant ungdom.

VERDENS

helseorganisasjons ekspertgruppe for tobakksprodukter har vurdert bruk av røykfri tobakk inklusiv snus. Ekspertgruppen konkluderte i 2003: «Det er ikke grunnlag for å anbefale noe røykfri tobakk som ledd i en skadereduserende strategi.» Flere undersøkelser har vist at snus ikke er mer effektivt som hjelpemiddel ved røykeslutt enn de nikotinerstatningspreparater som vi har i dag.

All snus inneholder kreftfremkallende stoffer. Det gjelder også svensk snus. I tillegg vil det dannes kreftfremkallende stoffer i munnhulen når man bruker snus. En sammenlikning av skader i munnhulen ved bruk av snus, har ikke vist noen forskjell mellom svensk og amerikansk snus.

Nyere undersøkelser har vist at snus ikke bare kan gi kreft i munnhulen, men at de kreftfremkallende stoffene tas opp i blodet og kan også gi kreft i bukspyttkjertelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media