Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Snus og sex

Ikke født tobakksavhengig, men sex er et grunnleggende behov.

ADVARER: Det er selvsagt slik at røyketobakk er farligere enn tobakk i snusform. Men det betyr ikke at snus er ufarlig. Alle forstår at en dør av å hoppe fra 200 meters høyde, men det er skadelig å hoppe fra 20 meter også, skriver Bent Høie. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
ADVARER: Det er selvsagt slik at røyketobakk er farligere enn tobakk i snusform. Men det betyr ikke at snus er ufarlig. Alle forstår at en dør av å hoppe fra 200 meters høyde, men det er skadelig å hoppe fra 20 meter også, skriver Bent Høie. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise sammenlikner Folkehelsinstituttets tydelige uttalelser om at faren med snus må vurderes selvstendig, og ikke bare opp mot røyk, med mektige grupper i USA som fortsatt predikerer avholdenhet, istedenfor bruk av prevensjon.

Heldigvis er vi ikke født med tobakksavhengighet. Sex er derimot et grunnleggende menneskelig behov. Dessuten er sex med riktig beskyttelse helsebringende, selv når det ikke blir barn av det. Tobakk er skadelig, uansett form.

Det er selvsagt slik at røyketobakk er farligere enn tobakk i snusform. Men det betyr ikke at snus er ufarlig. Alle forstår at en dør av å hoppe fra 200 meters høyde, men det er skadelig å hoppe fra 20 meter også.

Hele Tonning Riises harmdirrende forsvar for den helseskadelige snusen bygger i realiteten på ett resonnement: En vesentlig del av de unge som begynner å snuse i dag, hadde ellers begynt å røyke. Det er her Riises forsvar for snusen faller sammen som potensen til en storbruker av tobakk.

Omfattende bruk av snus blant ungdom er i hovedsak et norsk og svensk fenomen. Salg av snus er forbudt i alle andre EU-land. Nedgangen i røyking blant ungdom er derimot heldigvis et internasjonalt fenomen. Verdensamfunnet har stått sammen i kampen mot en kynisk tobakksindustri som har vært villig til å bruke de fleste midler for å få flest mulig avhengig av sine sykdoms- og dødbringende produkter. Det har gitt resultater.

La meg ta noen eksempler: I Storbritannia har røykeandelen blant 15-åringer fra 2006 til 2013 gått ned fra 20 % til 8 %. Røyking bekjempes også utmerket uten snus i befolkningen generelt. Fra 2001 til 2011 var nedgangen i røyking i Sør-Afrika 43%. Det samme gjelder i land med forbud mot snus, som vi lett kan sammenlikne oss med: Island (-36%), Nederland (-35%) og Danmark (-34 %).

I samme periode var nedgangen i Norge -47%. Men så har Norge også vært villige til å bruke sterkere virkemidler enn mange av disse andre landene, gjennom streng røykelov, høye avgifter, effektivt reklameforbud og hyppige massemediakampanjer. Det er selvsagt mange røykere som har sluttet å røyke ved hjelp av snus. Det er bra. De tilhørte en ungdomsgenerasjon der det var vanlig å røyke.  Tonning Riise tilhører en ungdomsgenerasjon der røyking er ut, men i motsetning til hva som er situasjonen i mange andre land, er norsk ungdom i ferd med å bli tobakksavhengige som sine foreldre på grunn av snusen. Det er bare trist!

Det er mulig at Tonning Riise mener at summen av lastene er konstant. Det kan godt tenkes. Men summen av tobakksavhengighet er definitiv ikke konstant. Da bør han heller oppfordre til sunne laster, som for eksempel sex.

Det blir det også flere Unge Høyre-medlemmer av!