Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snusmytene

I EN REPLIKK

til vår artikkel om snus forsvarer Tore Sanner sitt forslag om økte avgifter på snus og mener at helserisikoen ved bruk av snus er for stor. Han henviser til WHO når det gjelder munnhulekreft og nyere undersøkelser hva gjelder kreft i bukspyttkjertelen. Sannheten er den at WHO ikke har analysert den forskning som finnes angående den type snus som blir brukt i Skandinavia. Derimot har de vurdert at globalt vil røykfri tobakk gi en økt risiko for munnhulekreft. Vi istemmer dette. Men den skandinaviske snusen er vel dokumentert og skulle WHO ønske å uttale seg spesifikt om dette så vil budskapet være et annet. Dette vet Tore Sanner men velger å fortsette å feilinformere befolkningen om snusens relative ufarlighet vis a vis røyking. Snus er fortsatt mye mindre farlig enn røyking. Vi har aldri hevdet at snus er bevist helt ufarlig. Vår anbefaling er om mulig å slutte med all nikotin. Men om dette ikke er mulig av en eller annen grunn så er fortsatt snus utifra folkehelsesynsspunkt et meget bra alternativ.

ALARMRAPPORTER

som den om kreft i bukspyttkjertelen ved bruk av snus kommer med jevne mellomrom. Ofte men ikke alltid viser det seg at alarmen er uten grunn. Som eksempel f.eks alarmen om snus og diabetes, snus og munnhulekreft osv. Denne typen rapporter bidrar til å forvirre befolkningen. De opplysninger som Tore Sanner skriver om er helt nye og ikke publisert, hvorfor de ikke kan kommenteres ennu. Vi kan dog konstatere at kreft i bukspyttkjertelen er vanligere i Norge enn i Sverige der man bruker snus mer enn dobbelt så mye som i Norge. Både Norge og Sverige har mye lavere forekomst av kreft i bukspyttkjertelen enn resten av Europa der snus ikke forekommer. Dette er heller ikke noe bevis for snusens ufarlighet men det indikerer at snus ikke kan være en stor risikofaktor. Men selv om det skulle være sant at snus øker risikoen noe for denne kreftformen, så er det i forhold til faren ved røyking, en så liten økning av den totale helserisko at dette ikke på noen måte endrer vårt standpunkt. Vi mener fortsatt at snus er et utmerket alternativ for de røykerne som ikke klarer å slutte med nikotin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media