Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snyter rocken for millioner

Da rockens representant i utvalget som fordeler 20 millioner kroner til landets musikkfestivaler ble gravid, ble hun ikke erstattet med en vararepresentant. Nå må rockefestivalene ta til takke med tre prosent av totalpotten. Saken havner i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette høres veldig skeivt ut. I utgangspunktet virker det helt feil at en så viktig uttrykksform som rocken blir tildelt en så liten del av totalpotten, sier stortingsrepresentant Jon Olav Alstad.

Arbeiderparti-politikeren tar nå saken opp i Stortingets spørretime der han vil be om kulturminister Anne Enger Lahnsteins vurdering av Rikskonsertenes festivalstøtte.

I statens musikkfestivalstøtte for 1998 får Olavfestdagene 3,1 millioner kroner alene mens de fire rockefestivalene må nøye seg med 600 000 kroner til sammen.

- Ikke på greip

Jørgen Roll i Norwegian Wood er i fistel over fordelingen, eller forfordelingen som han opplever det som.

- Tre prosent til rockefestivalene og 15 prosent til samtidsmusikk henger bare ikke på greip. Verst av alt er det at utvalget som fordelte denne støtten i praksis ikke hadde noen representanter med bakgrunn fra rock eller rockefestivaler. Alle andre sjangere, folkemusikk, jazz, klassisk og så videre, var representert.

Kristine Abrahamsen, leder i Norsk Rockforbund, var oppnevnt som rockens representant i det aktuelle utvalget. Abrahamsen ble imidlertid gravid og fikk av den grunn permisjon fra arbeidet i utvalget.
- Jeg var ikke på ett eneste møte. Jeg har ikke engang truffet de andre utvalgsmedlemmene, sier hun til Dagbladet. Hun vil for øvrig ikke kommentere tildelingen.

- Helhetlig

Noen vararepresentant med bakgrunn fra rockemiljøet var ikke aktuell å oppnevne, opplyser Astrid Holen, informasjonssjef i Rikskonsertene.
- Jeg vil understreke at dette dreier seg om et rådgivende utvalg, sier Holen.

- Men innstillingen fra utvalget er ikke seinere blitt endret?

- Nei, den er blitt stående.

- Er det ikke merkelig at en så dominerende sjanger som rocken ikke er representert i et viktig utvalg som dette?

- Nei, det synes jeg ikke. Dessuten tror jeg ikke utvalgets innstilling hadde blitt noe annerledes hvis rocken hadde vært representert. De som sitter i utvalget tenker helhetlig, mener Holen.

- Diskriminering

Down On The Farm-sjef Tom Skjeklesæther opplever på ingen måte at tildelingen er særlig helhetlig. Hans festival trekker internasjonale størrelser innenfor roots- og countrysjangeren til Norge hvert eneste år. Likevel blir festivalen avspist med 125 000 kroner. Til sammenlikning får Varangerfestivalen 500 000 kroner.

- Horribelt, sier Skjeklesæther. Quartfestivalen i Kristiansand opplever en dobling i sin tildeling fra 150000 til 300000 kroner, men Quart-general Toffen Gunnufsen er likevel svært misfornøyd.

Konkurranse

- Dette er ren diskriminering, sier han. De siste åra har jazzfestivalene i Molde og Kongsberg begynt å konkurrere med rockefestivalene om de samme toppartistene.

- Konkurransen blir nok enda hardere i år. Jeg vet for eksempel at Vestfoldfestspillene (1,35 mill. i støtte, red. anm.) har lagt inn et bud på Björk. Det er klart disse festivalene som får millionbeløp i statsstøtte får en klar konkurransefordel i kampen om de store dragerne i forhold til oss som driver med rockefestivaler og må ta til takke med «peanuts» i forhold, konkluderer Gunnufsen.

LITE TIL DE MANGE:</B> Rundt 15 000 besøkte fjorårets Quart-festival med Rage Against The Machine som trekkplaster. Festivalen har fått ry som en av Europas beste. Men likevel magert med statlig støtte til denne og de andre rockefestivalene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!