So long, and thanks for all the fish

Forfatteren bak «The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy», Douglas Adams er død. Skriv din avskjedshilsen til Douglas.

Forfatterens mest kjente utgivelse er «The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy». Boka kom i 1979, og er en satirisk historie om en gruppe intergalaktiske haikere.

Fortellingen starter med at jorden ødelegges for å gjøre plass til en intergalasktisk motorvei.

Hovedpersonene er utenomjordiske Ford Prefect og hans jordiske kompanjong Arthur Dent. De reiser i universet for å finne svaret på meningen med livet, universet og alt. Det viser seg å være 42. Spørsmålet er derimot en helt annet sak!

Suksessfull guide

Det har etterhvert kommet hele fem bøker i triologien om Ford og Dent. Den originale Guiden, «The Restaurant at the End of the Universe», «Life, The Universe and Everything», «So Long, and Thanks For All The Fish» og «Mostly Harmless».

Guiden har solgt mer enn 14 millioner kopier over hele verden.

I ettertid har det vist seg at mange av Douglas fans tok hans påfunn mer alvorlig enn han selv. Om meningen med livet, 42 avslørte han til BBC:

- Jeg tror jeg skuffet en del med den der. De hadde nok ventet seg denne store, dype genialiteten, men jeg lurte dem!

En stor humorist

For Adams er først og fremt en stor komiker. Forfatteren tok den til tider selvhøytidelige Science fiction-litteraturen ned fra sin høye pidestall og laget en av de mest geniale SF-komediene noensinne.

Adams skjønte at selv om universet er et stort og skremmende sted, er det ingen grunn til å få panikk. Med store bokstaver på tvers av Guiden står det skrevet: «Don't Panick!». Med litt zen-filosofi utforsket Adams kosmos og livets underfundige paradokser.

Adams spøkte med de av av oss som tar livet og de store spørsmålene litt for alvorlig. Dermed trengte kanskje han litt dypere enn de fleste - for det er mye livsvisdom i Guiden - selv for de som ikke er på tur gjennom galaksen. Som Adams selv sa det i «The Restaurant at the End of the Universe»: There is a theory which states that if ever anyone discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable.

Adams er mest kjent for «The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy», men han har også skrevet en rekke andre bøker - der iblant bøkene om fremtidens Sam Spade, detektiven Dirk Gently som vi møter i bøkene «Dirk Gently's Holistic Detective Agencys» og «The Long Dark Tea-Time of the Soul».

Startet i radio

«Haikerens Guide til Galaksen» startet som et hørespill på BBC radio. Onsdag 8. mars 1978 gikk det på luften. Adams trodde ikke noen faktisk hørte på, men der tok han grundig feil. Hørespillet gikk så bra, at Adams bestemte seg for å gi historien ut i bokform.

Senere ble det også en tv-serie. Etter gjennombruddet kom flere bestselgere fra Adams. Han blandet satire, morsomme karakterer som Zaphod Beeblebrox og den manisk depressive roboten Marvin og vittig filosofi.

Tidlig genial

Adams fikk ideen til Guiden allerede som tenåring. Som 18 åring var han på en rundtur i Europa, dette var i 1971. I ettertid har han fortalt hvordan boka ble til:

- Jeg fant meg selv liggende på et jorde, litt full. Da slo det meg at noen burde skrive en haikerens guide til galaksen. Det falt meg ikke inn på det tidspunktet at det skulle bli meg som gjorde det.

Sjokkerte venner og fans

Kolleger i BBC er sjokkert og sørger etter Adams alt for tidlige farvel.

- Douglas vil bli savnet av venner og horder av fans verden over sier Alan Yentob, sjef for drama og underholdning i BBC. - Han var en stort talent som klarte å kombinere fantasi og humanisme i bøker som gledet millioner av lesere. Vi savner han enormt.

- Absolutt et av radioens mest krative genier, sier Geoffrey Perkins, komedie-sjef i BBC. - Jeg er knust. Jeg har kjent Douglas i 25 år. Han skrev sannynligvis en av tidenes beste komedier for radio.

Skulle bli film

I 1998 signerte Adams en kontrakt med Disney for å gjøre boka til film. Han har jobbet med filmversjonen de siste årene. Det har florert flere rykter om hvem som skal spille hovedrollene i filmen. Spekulasjonene inkluderer både Rowan Atkinson, Jim Carrey, Ben Affleck og Bruce Willis, skriver BBC.

I de siste årene har Douglas også vært med på å lage dataspill. Et spill er basert på Guiden, mens et annet på boka «Starship Titanic».

Britiskfødte Douglas Adams døde i sitt hjem i Santa Barbara, California fredag morgen. Han etterlot seg kona Jane og datteren Polly. Adams var født i Cambridge i 1952 og studerte på St. Johns College. Hans karriere inkluderte jobb som skribent for radio og tv, før livet endret seg totalt for han med bokutgivelsen i 1979.

Douglas Adams vil bli dypt savnet i science fiction miljøet. Kanskje bør vi forestille oss Adams sittende på resturanten ved verdens ende og huske hans filosofi om at livet og universet kanskje ikke er så veldig alvorlig likevel.

Bibliografi:

«The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy»

«Dirk Gently»

«Starship Titanic»

«Last Chance to See»

«The Meaning of Liff»

«Hyperland»

«Bureaucracy»

Besøk Douglas offisielle nettsted.

Du kan også stifte bekjentskap til Douglas Adams humor på http://www.h2g2.com hvor han guider deg gjennom jordens små mysterier på sin egen humoristiske måte.

I 1999 var forfatteren på nettmøte i Dagbladet.no. Les hva han svarte.

Send inn din avskjedshilsen til Douglas Adams!

I NORGE: Douglas Adams har besøk Norge flere ganger. Her er han på bokhandelen Tanum i Oslo for å signere bøker i 1998.