Sobert samarbeid

Ærlig og entusiastisk samarbeid.

KONSERT: STAVANGER (Dagbladet): Da 20-årsjubilanten MaiJazz og Stavanger 2008 bestemte seg for å stelle i stand et samarbeid mellom et lokalt ensemble og en velrenommert, utenlandsk gjestesolist, falt valget på studentorkestret (saksofoner, tromboner, trompeter) Bjergsted Jazzensemble og Weather Report-legenden Joe Zawinul. Zawinul døde før samarbeidet rakk å komme i gang, men supergitaristen John Scofield overtok pinnen, og i går ble resultatet presentert i konsertform for publikum.

Forsterket

Bjergsted-ensemblet var for anledningen forsterket med proffene Tor Yttredal (ensembleleder) og Ole Jacob Hystad (saksofoner), Didrik Ingvaldsen (trompet) og kompet Ole Morten Vågan (bass), Andreas Bye (trommer) og pianist Vigleik Storaas. Storaas hadde også arrangert all musikken, et knippe Scofield-komposisjoner pluss «House of the Rising Sun», «Satisfaction» («de to første låtene alle gitarister lærer å spille» – sitat Scofield), Steve Swallows vakre ballade «Away» og betimelig nok Zawinul-klassikeren «Mercy Mercy Mercy» som ekstranummer. Stort sett låt det svært solid, om enn litt tilbakeholdt hele veien, med noen magiske minutter i siste del av konserten, da stundens alvor lot til å slippe taket i den mer urutinerte delen av besetningen.

Ærlig

Sammenliknet med tilsvarende prosjekter, eksempelvis Trondheim Jazzorkesters med Chick Corea og Pat Metheny, ble Scofield/Bjergsted-samarbeidet mer av en «Scofield-med-storband»-opplevelse enn et integrert musiseringsprosjekt med mange solister og fandenivoldsk kollektiv fortolkningskraft. Når det er sagt, skal det likevel også sies at Scofield, som alltid karakteristisk klingende, nok en gang var vel verdt å låne øre til, videre at Vågan/Bye utgjorde en prima motor i den store klangmassen og at Storaas’ arrangementer ble kompetent ivaretatt av blåsernes ærlige og entusiastiske innsats. Om den ikke alltid gnistret, sluttet konserten aldri å varme, og publikumsreaksjonen var entydig: Hjemmeseier.