STORT OG SMÅTT: Einar O. Risa har en fantastisk evne til å bake de store begivenhetene inn i de små. Foto: Tiden Norsk Forlag
STORT OG SMÅTT: Einar O. Risa har en fantastisk evne til å bake de store begivenhetene inn i de små. Foto: Tiden Norsk ForlagVis mer

Sødme, blikk og rytme i forførende slektskrønike

Imponerende kvartett avsluttes med hundreåringen Sørens vakre erindringsbilder.

ANMELDELSE: «Reis videre», sier maleren P. S. Krøyer til unge M. Kanne en sommerdag i 1889. De står lent over rekka på dampskipet som nærmer seg Stavanger. M. Kanne, som har rømt København etter en krangel med sin far, trosser malernes råd og går i land med sitt digitale Goecker-kamera. Han leier seg et rom hos enkefru Nærland, leier lokaler, og henger opp skiltet «M. Kanne & Søn, fotograf». Det til tross for at han hverken har sønn eller kone.

Slik åpner det som nå har blitt kvartetten om slekten Kanne, der siste bok nå foreligger - og hele verket gies ut som helhet.

M. Kanne og hustruen Sola får fire døtre; myndige Anna, geskjeftige Maja, fromme Cecilia, enfoldige Bente og endelig, nyttårsnatten 1900, sønnen Søren. Det er disse fem, samt deres ektefeller og etterkommere, vi følger i dette 800 siders verket som strekker seg frem til 2006.

Stakkato og flytende Risa har en skrivestil det ikke umiddelbart er lett å komme inn i; manende assosiativt med få avsnitt, både stakkato og flytende.  Det visuelle har en sentral rolle. Ikke bare stilistisk, men og gjennom fotografiene til M. Kanne og sønnen Søren. De skiftende kameraene og teknikken blir en tidsskildring. Det blir også Sørens hang til luftfartøy, der vi ser menneskelivet fra oven: Det første flyet, månelandingen, Nordsjøhelikopteret.

Sødme, blikk og rytme i forførende slektskrønike

Julemiddagene med and og rødkål danner grunnstammen i denne boka, der Risa har en fantastisk evne til å bake inn de store begivenhetene i de små.

Han unngår klisjeer gjennom snap-shots. Spanskesyken skildres ved at Søren ser sin utkårede bæres ut av leiegården under ett hvitt laken. Skyttergravskrigen gjennom et «bare enda en kropp i skitten uniform, uten hjelm.» 2. verdenskrig ved at hjertet til den jødiske urmakeren stopper da han ser en annonse om at alle hans ur skal leveres det tyske politi. Skiftende ideologier; Vietnamkrigen, Murens fall, er vist blant annet gjennom Sørens slitte verdenskart.

Europareise på Nimbus «Fjerde bok. 1980-2006» er mer mimrebok enn samtidsskildring. Søren nærmer seg hundre, han tar frem nimbusen han kjøpte i 1923 og sammen med danske Mette Hybel, gjentar han Europareisen de tok i 1934. Den gang Søren ble vettskremt av menneskemengden rundt Hitler. For dette er mer enn en bok om Stavanger. Kanne-etterkommere sprer seg til USA, til København. De er helter og anti-helter. En av dem forføres av Mussolini i Italia, en annen mister armen i Vietnam.

Kanskje mest imponerende: Risa har klart å holde den sødmen, blikket og rytmen som karakteriserte første bok.

Kommer du først inn i den rytmen, er boka nesten umulig å legge fra seg.